Odzivi švicarskih podjetij na vojno v Ukrajini, sankcije proti Rusiji

ponedeljek, 14. marec 2022

Številna švicarska podjetja so zaradi vojne v Ukrajini omejila ali popolnoma ustavila svoje dejavnosti v Rusiji in Belorusiji. Glavni razlogi so: sankcije, ki sta jih uvedli EU in Švica; težave z dobavnimi verigami ter morebitne posledice za ugled podjetja. V nadaljevanju pošiljamo pregled trenutnih ukrepov večjih švicarskih podjetij po določenih gospodarskih sektorjih.
 

Industrijski sektor 

Multinacionalka ABB je ustavila svoje poslovanje v Rusiji, Ukrajini in Belorusiji. Podjetje to utemeljuje s težavami v dobavni verigi, zato ne more več sprejemati naročil iz omenjenih držav. ABB ima v Rusiji dva proizvodna obrata. 

Stadler Rail, proizvajalec vlakov, je začel del svoje proizvodnje iz beloruskega obrata seliti na druge lokacije, predvsem v obrat Siedlce na Poljskem, in tudi v Švico. Stadler želi ohraniti tovarno v Belorusiji. 

Clariant, ki proizvaja posebne kemikalije, je prenehal s poslovanjem v Rusiji. Razložili so, da nadaljevanje poslovnih dejavnosti v tej državi ni združljivo z vrednotami in cilji podjetja. Po navedbah Clarianta ta v Rusiji ustvari 2 % svoje letne prodaje. 

Podjetje Huber+Suhner je ustavilo vse svoje neposredne ali posredne dejavnosti, povezane s kriznim območjem Ukrajine, Rusije in Belorusije. Trgi omenjenih držav predstavljajo 2-3 % celotnega prometa podjetja. 

Proizvajalec strojev Starrag se je pridružil mednarodnim ukrepom po ruskem napadu na Ukrajino. Posli v Rusiji in z Rusijo so ustavljeni. 

Podjetje Georg Fischer je zaradi vojne v Ukrajini ustavila dobavo v Rusijo. Ruski trg  predstavlja 0,5 % prometa podjetja.   

Industrijska skupina Bucher iz strojnega sektorja ima v Rusiji proizvodni in montažni obrat ter prodajni center v Ukrajini. Lani je prodaja v obeh državah znašala približno 70 mio CHF od skupne prodaje v višini 3,2 mrd CHF. Levji delež omenjenih prihodkov prihaja iz Rusije. Družba pričakuje, da bo zaradi sankcij na področju plačilnih transakcij ta vir prihodkov usahnil, vendar to za družbo ne predstavlja eksistenčne grožnje. 
 

Prehrambeni sektor

Nestlé je po ruskem napadu na Ukrajino ustavil vse naložbe v Rusiji. Vendar bo podjetje še naprej dobavljalo pomembne živilske izdelke v Rusijo. Podjetje je prenehalo oglaševati v Rusiji. 

Podjetje Orior, specializirano predvsem za meso, je zaradi vojne ustavilo izvoz v Rusijo. Od skupnega prometa v višini približno 614 mio CHF je bilo v Rusiji ustvarjenih le približno 2 mio CHF. 

Proizvajalec čokolade Lindt & Sprüngli zapira osem trgovin v državi in ustavlja vse dobave v Rusijo. Lokalno zaposleni v podjetju naj bi bili še naprej deležni "podpore". Lindt v Rusiji zaposluje približno 120 ljudi. Lindt je sprva želel ohraniti trgovine odprte, vendar se je po številnih kritikah javnosti odločil, da jih zapre. 
 

Logistika in prevoz 

Logistično podjetje Kühne+Nagel je zaradi vojne v Ukrajini ustavilo dobave v Rusijo. Finančni direktor Markus Blanka-Graff je opozoril, da je vpliv konflikta tudi posredno vpliva na poslovanje. Ruski trg prispeva manj kot 2 % k prometu podjetja. Izdelke iz farmacevtskega, zdravstvenega in humanitarnega sektorja bodo še naprej dobavljali v Rusijo. Podjetje v državi zaposluje približno 100 ljudi. 

Letalski prevoznik Swiss v Ukrajini in Rusiji se je 2. marca odločil, da preneha leteti v Ukrajino in Rusijo. To bo Swiss finančno prizadelo, saj bo tedensko izgubila približno 4500 potnikov. 
 

Gradbeništvo 

Skupina za sanitarno proizvode Geberit je zaradi vojne prekinila vse dejavnosti v Ukrajini. V tovarni keramike zaposluje približno 550 delavcev, približno 40 pa jih dela v prodajnem podjetju v Kijevu. Prodaja njihovih izdelkov je v Rusiji še vedno mogoča, saj so ti namenjeni zadovoljevanju osnovnih potreb po vodi in sanitarijah. Geberit je v Rusiji in Ukrajini skupaj ustvaril približno 2 % celotne prodaje podjetja. 

Proizvajalec dvigal in tekočih stopnic Schindler bo še naprej izvajal vzdrževalna in popravljalna dela v Rusiji. Delež prodaje podjetja v Rusijo naj bi bil zanemarljiv. 
 

Luksuzni sektor

Proizvajalec ur Swatch Group je v Rusiji zaprl svoje trgovine in ustavil dobavo v državo. Podjetje je kot razlog navedlo vse večje težave in zapletenost poslovanja trgovin v Rusiji. 

Proizvajalec ur Breitling ne bo več dobavljal ur v Rusijo. 

Družba za nakit in ure Richemont je prenehala poslovati v Rusiji in Ukrajini. 
 

Trgovanje s surovinami 

Podjetje Gunvor zaradi vojne v Ukrajini razmišlja o prodaji svojega manjšinskega deleža v Rusiji. Večina portfelja ruskih sredstev so prodali že leta 2015, z izjemo manjšinskega deleža v terminalu za naftne derivate Ust-Luga Oil Products Terminal. 

Skupina Trafigura je zamrznila svoje naložbe v Rusiji. Družba Trafigura še preučuje, kako ravnati v zvezi s svojo naložbo v ruskem proizvajalcu nafte in plina Vostok Oil. 

Multinacionalka Glencore še proučuje svoje poslovanje v Rusiji. To velja tudi za kapitalske naložbe v proizvajalca aluminija En+ in naftnoplinsko podjetje Rosneft. Glencore še ni napovedal konkretnih ukrepov. 
 

Finančni sektor


Združenje švicarskih bank Swissbanking je izločil iz  svojega združenja dve ruski banki, Gazprombank (Švica) AG in Sberbank (Švica) AG. 

Največji švicarski banki Credit Suisse in UBS sta zaenkrat še vedno delujeta v Rusiji, vendar naj bi že zmanjšali obseg svojih dejavnosti.

 
Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve

 

Preberite tudi:


Ocena EIU o globalnih posledicah rusko-ukrajinske vojne