Ogrožena ukrajinska industrija medicinske kemije

torek, 22. marec 2022
 

Ukrajina ima v svetu vodilni položaj na področju medicinske kemije

Ruski napadi ogrožajo ukrajinsko industrijo medicinske kemije, ki znanstvenike po vsem svetu oskrbuje z molekularnimi gradniki, ki so potrebni za zgodnji razvoj zdravil.

Ukrajinski raziskovalni inštitut Enamine Ltd., s sedežem v Kijevu, je postal glavni dobavitelj za znanstvenike, ki odkrivajo zdravila v akademskih laboratorijih in največjih farmacevtskih podjetjih.

 
"Enamine lahko v tej panogi primerjamo z Amazonom," je dejal Ed Griffen, britanski medicinski kemik, ki sodeluje z Enamineom pri razvoju nizkocenovne tabletke proti Covid-19.
 
Zaradi ruske invazije se je približno 700 znanstvenikov iz inštituta Enamine razkropilo po Ukrajini in bližnjih državah in se sedaj odloča, kako nadaljevati svoje delo.
 
Enamine je že takoj po začetku vojne naložil vse podatke, shranjene v Ukrajini, na strežnike drugje. Njegovi laboratoriji in glavno skladišče so zaprti in zaenkrat ostajajo nedotaknjeni, dobave iz dveh manjših skladišč v Rigi, Latviji in New Jerseyju pa se nadaljujejo.
 
Raziskovalni inštitut Enamine je bil ustanovljen leta 1991. Inštitut znanstvenikom omogoča enostaven dostop do spojin, ki jih potrebujejo pri razvoju zdravil in jih farmacevtska podjetja običajno ne proizvajajo sama. Razvoj zdravil je iterativni postopek testiranja velikih zbirk molekul proti biološki tarči, z namenom, da bi prišli do molekule, ki ustreza tarči, podobno kot ključavnica in ključ. Enamine zagotavlja molekularne gradnike, potrebne za prilagoditve razvijalcev zdravil, ali pa lahko proizvede spremenjene molekule, pripravljene za nov krog testiranja.
 
Enamine je v zadnjih letih postal zaupanja vreden partner za večino razvijalcev zdravil v Združenem kraljestvu.

Celo velika farmacevtska podjetja, ki imajo obsežne zbirke molekul za zgodnji razvoj zdravil, običajno uporabljajo Enamine za dopolnitev lastnih zbirk. Brez razvojnih inštitutov, kot je Enamine, bi bilo vesolje molekul, ki so na voljo za testiranje proti novim tarčem bolezni, veliko ožje in bi verjetno vodilo do zamujenih priložnosti pri odkrivanju zdravil, pravijo raziskovalci.

Poslovanje v izrednih razmerah 

Tudi Life Chemicals Inc., manjša kemična tovarna s sedežem v Kijevu, ki nudi podobne storitve kot Enamine, se po invaziji Rusije poskuša ponovno sestaviti. Znanstveniki, ki so ostali v Kijevu, so zaradi varnosti prepeljali vnetljiva topila v posebno skladišče.
 
Enamine in Life Chemicals upata, da bosta kmalu nadaljevala dobave iz ukrajinske prestolnice in realizirala naročila, oddana in pripravljena pred invazijo.

Enamine že izvaja pilotne dostave iz svojega skladišča v Kijevu, da bi preveril, koliko časa traja, da pakete odpeljejo iz Ukrajine.
Ukrajinsko kurirsko podjetje Nova Poshta bo poskušalo odpeljati pakete do meje, in dokler objekt in bližina ne bo bombardirana, bodo poskušali delati in izvajati naročila iz zalog, ki jih imajo.
 
Life Chemicals ima tudi manjša skladišča v Münchnu in Connecticutu, ki še naprej realizirata naročila za omejen nabor izdelkov.
 
Enamine in Life Chemicals trenutno organizirata delo v izrednih razmerah in načrtujeta premestitev nekaterih zalog in osebja. 
 
Laboratorij v Rigi je ponudil možnost dela za do 20 znanstvenikov iz inštituta Enamine. 
Life Chemical poskuša premestiti nekatere člane ekipe v Zahodno Evropo, vsaj za toliko časa, kolikor časa bodo trajali spopadi. V podjetju so že dobili ponudbe za laboratorijski prostor s strani znanstvenikov iz Avstrije, Italije in Grčije.
 
Tako Enemine kot Life Class sta povedala, da so njuni objekti v Kijevu trenutno nedotaknjeni in da upata, da se bodo njuni znanstveniki sčasoma lahko vrnili. Za enkrat še ne razmišljajo o drugih alternativah.
 
Če bi v Kijevu izgubili vse, vse instrumente, vse laboratorije, vse spojine, bi bila to katastrofa, so prepričani in pravijo, da bi kljub znanju, ki ga imajo, lahko vzpostavitev novega inštituta in novega podjetja, trajala več let.
 

 
Viri: Factiva, The Wall Street Journal
 

Preberite še:

Globalni trendi na področju kemikalij, farmacije in biotehnologije