Okrevanje bolgarskega gospodarstva

torek, 18. maj 2021

V Bolgariji se je marca letos obseg trgovine na drobno na mesečni ravni povečal za 0,8 %, gradbeništvo se je povečalo za 1,2 %, industrijska proizvodnja pa za 3,8 %.

Poleg 0,8 % mesečnega povečanja marca je prihodek od prodaje v trgovini na drobno medletno narasel za 17,3 %. Od vseh segmentov je medletno upadel le segment hrane, pijače in tobaka, ki je zabeležil medletni upad v višini -2,3 %. Prodaja neživilskih izdelkov se je medletno povečala za 34 %, k čemur je v veliki meri prispevalo naraščajoče povpraševanje po oblačilih in obutvi. Ta segment je beležil 131,3 % medletno povečanje prodaje. Prodaja v segmentu računalnikov in telekomunikacijske opreme se je medletno povečala za 70,8 %, medtem ko se je spletna prodaja na drobno v letošnjem marcu medletno povečala za več za 45 %. Gospodarsko okrevanje je marca prišlo kljub zaprtju nakupovalnih središč in velikih neživilskih trgovin, ki so bile zaradi omejitvenih ukrepov, povezanih s korona virusom, v Bolgariji zaprte od 22. marca do sredine aprila.

Industrijska proizvodnja se je v mesecu marcu mesečno povečala za 3,8 %, kar je najhitrejša rast po juniju 2020. Industrijski sektor je od maja 2020, razen novembra, vsak mesec naraščal. Posledično je sektor nekoliko nad ravnjo pred krizo. Industrijska proizvodnja se je v marcu 2021 medletno povečala za 6,4 %, kar je bila prva letna rast po oktobru 2019.

Sektor gradbeništva se je marca 2021 mesečno povečal za 1,2 %, februarja pa za 2,6 %. Na letnem nivoju se je sektor gradbeništva marca povečal za 11,2 %, vendar je še vedno pod ravnjo pred krizo. Proizvodnja v gradbeništvu se je marca 2021 medletno povečala za 8 %, medtem ko se je proizvodnja gradbenih inženirskih objektov, ob podpori javnih naložb, medletno povečala za 15,5 %.

Kljub okrevanju gospodarstva pa je turistični sektor še vedno v zelo slabem položaju. Prihodki v hotelirskem sektorju so se marca 2021 medletno povečali za 16,6 %, vendar je to le skromno povečanje po 56,6 % upadu prihodkov v marcu 2020. Restavracije v Bolgariji so bile zaprte do konca februarja, nato so bile ponovno odprte v prvih treh tednih marca, nato pa so se ponovno zaprle do sredine aprila.

Večina omejitvenih ukrepov je bila v Bolgariji odpravljena v začetku maja, ko je prišlo tudi do veliko večjih dobav cepiv. Večja precepljenost bo podprla gospodarsko širitev v drugi polovici leta 2021. Posledice padca gospodarstva spomladi 2020, se bodo postopno začele odpravljati v drugem četrtletju 2021. EIU za letu 2021 Bolgariji napoveduje realno letno rast BDP v višini 3,8 %.


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit