Ola bo v Indiji zgradil največjo tovarno skuterjev na svetu

četrtek, 17. december 2020

Uberjev konkurent, podjetje Ola Electric, bo v Indiji zgradil največjo tovarno skuterjev na svetu, kjer bodo letno izdelali 2 mio električnih dvokolesnikov. Izdelovali jih bodo predvsem za trge v Aziji, Evropi in Latinski Ameriki.

Nova tovarna, ki bo stala v indijski zvezni državi Tamil Nadu, bo ustvarila 10.000 novih delovnih mest, investicija pa je vredna 325 mio USD. S tem projektom bo Indija postala proizvodno vozlišče za električna vozila, saj se bo Ola Electric v prihodnjih mesecih lotil lansiranja svojih e-skuterjev.

Motorna kolesa in skuterji, ki so veliko cenejši od štirikolesnikov, so zelo priljubljeni v preobremenjenih mestih Indije in njihova prodaja večkrat presega prodajo avtomobilov. Kljub temu pa povečujejo onesnaženosti zraka v Indiji, zato v podjetju Ola pričakujejo, da bodo lahko izkoristili vladna prizadevanja za promocijo električnih vozil in začeli proizvajati svoje lastne skuterje. V podjetju nameravajo na novo zaposliti več kot 2.000 ljudi v proizvodnji električnih vozil.

V novi tovarni bodo sprva proizvajali električni skuter Ola, ki je že prejel več prestižnih nagrad za oblikovanje in inovacije po vsem svetu, vključno z nagrado za tržno inovacijo CES in nemško nagrado za oblikovanje. Skuter odlikujejo številne novosti, vključno z brezhibno zasnovo in edinstveno odstranljivo baterijo, ki jo je moč enostavno prenašati in polniti kjer koli. Opremljen je tudi z inteligentno programsko opremo.

Maja letos je Ola Electric, ki ima sedež v mestu Bengaluru v Indiji, za 250 mio USD kupil nizozemskega proizvajalca električnih skuterjev Etergo. Ola Electric deluje v Avstraliji, Novi Zelandiji in v Združenem kraljestvu in konkurira proizvajalcem električnih dvokoles, kot so Ather Energy, Hero Electric in TVS Motor Company.

Raziskovalna hiša Market Research navaja, da je vrednost globalne industrije električnih vozil v letu 2019 dosegla 162,34 mlrd USD. Po napovedih naj bi industrija v obdobju 2020-2027 rasla po visoki, 22,6 % povprečni letni stopnji in v letu 2027 dosegla vrednost 802,81 mlrd USD.

 
Viri: Factiva, Agence France-Presse, Business Standard Limited (India)

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije