Ontario prevzema vodilno vlogo pri subvencioniranju proizvodnje EV baterij

četrtek, 13. julij 2023


V skladu z novim dogovorom s kanadsko zvezno vlado bo provinca Ontario prevzela večji del subvencij za gradnjo tovarn baterij v provinci. Ta dogovor bo olajšal finančno breme Ottawe pri privabljanju investicij v tovrstne obrate v Kanadi in uvedel novo obliko partnerstva med zvezno in provincialno vlado pri določanju naslednjih korakov v njunem prizadevanju za vlaganja v domačo industrijo električnih vozil.

V skladu s pogoji dogovora, ki je bil dosežen prejšnji teden, se je vlada Ontaria zavezala, da bo krila tretjino stroškov do 15 milijard dolarjev proizvodnih subvencij za prvo veliko tovarno EV baterij v Kanadi, ki jo v mestu Windsor gradi podjetje LG Energy Solution. V začetku leta je prav tako podjetje Volkswagen napovedalo gradnje svojega največjega kompleksa za izdelavo EV baterij v Severni Ameriki za električna vozila v mestu St.Thomas v velikosti 210 nogometnih igrišč za samo tovarno ter 850 nogometnih igrišč za celoten proizvodni kompleks.


Vir slike: Volkswagen Canada

Z zagonom novih proizvodnih obratov bo provinca lahko dobavila velik delež vozil, ki jih bosta Stellantis in Volkswagen plasirala po vsej Severni Ameriki med ključno širitvijo EV segmenta za obe podjetji. 

Trenutni dogovor končuje spor, ki se je začel maja, ko sta Stellantis in LG ustavila gradnjo svoje tovarne. Obe podjetji sta zatrjevali, da zvezna vlada ni izpolnila zaveze, da bo povečala začetno subvencijo v višini 1 milijarde dolarjev za subvencioniranje drugih avtomobilskih proizvajalcev.

Najbolj napredna pogajanja vključujejo švedsko podjetje Northvolt AB, v panogi pa se špekulira, da bosta tudi Ford Motor Company in Toyota Motor Corporation začela proizvajati baterije v Ontariu, kjer že izdelujejo avtomobile.

Oba dogovora za tovarne baterij v Ontariu sta bila v veliki meri upravičena na podlagi njunega pomena za razvoj industrije v provinci. Zdaj, ko ima Ontario spet dve pomembni tovarni baterij v razvoju, se postavlja province in države na zemljevid proizvodnje električnih vozil. Bolj bodo vlade pritisnjene, da pojasnijo, kakšne oprijemljive koristi bo prinesla vsaka naložba in katera naložba bo prinesla največjo trajno vrednost iz novega avtomobilskega pakta, ki ga načrtuje Ontario.

Povzeto po: The Globe and Mail, Volkswagen Canada

Pripravil: Simon Pribac
 
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-naslov: info@canslo.com 


 

Preberite tudi:


Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja

Globalni trendi na področju avtomobilske industrije