Opozorila o kitajski prevladi obnovljivih virov energije

četrtek, 14. julij 2022
 

Sydney Energy Forum 

Trenutno svet išče alternative ruskim fosilnim gorivom, predvsem v segmentu obnovljivih virov energije, saj se bo energetska kriza, ki jo je sprožila ukrajinska vojna, čez  zimo še poslabšala.
 
A svetovna energetska varnost je vse bolj ogrožena tudi zaradi izjemne prevlade Kitajske v dobavni verigi obnovljivih virov energije in mineralov. Na to problematiko sta na energetskem forumu, ki je potekal 12. in 13. julija v mestu Sydney v Avstraliji, opozorila ameriška ministrica za energijo Jennifer Granholm in vodja Mednarodne agencije za energijo Fatih Birol.  
 

Prevlada Kitajske v dobavni verigi OVE 

Kitajska ima veliko vlogo v dobavni verigi obnovljivih virov energije. Država trenutno proizvede približno 80 % sončnih celic. Po ocenah analitikov jih bo do leta 2025 proizvedla že približno 95 %.
 
Ves svet se trenutno zanaša na eno samo državo za tehnologijo obnovljivih virov, kar je velik problem z  vidika energetske varnosti. Zato bi svet moral začeli krepiti lastno proizvodnjo in dobavne verige za obnovljivo tehnologijo. 
 

Mednarodno partnerstvo za razvoj in zavarovanje svetovnih dobavnih verig 

Avstralija se je letos julija  pridružila mednarodnemu partnerstvu za razvoj in zavarovanje svetovnih dobavnih verig za ključne minerale za svetovni prehod na čisto energijo. Partnerstvo vključuje tudi ZDA, Kanado, Finsko, Francijo, Nemčijo, Japonsko, Republiko Korejo, Švedsko, Združeno kraljestvo in EU.
 
Avstralija in ZDA sta prav tako sklenili uradno partnerstvo za razvoj in uvedbo tehnologije brez emisij, pri čemer bodo podnebne spremembe osrednji del zavezništva.
 

 

Evropo letos čaka težka zima 

Mednarodna agencija za energijo je opozorila, da se bo svetovna energetska kriza še poslabšala in bo prihajajoča evropska zima po ruski invaziji na Ukrajino zelo težka.

"Smo sredi prve svetovne energetske krize," je na forumu povedal izvršni direktor IEA, Fatih Birol. "Svet še nikoli ni bil priča tako veliki energetski krizi v smislu njene globine in kompleksnosti. Prepletajo ga številni dejavniki, vključno z geopolitiko in verjamem, da morda še nismo videli najhujšega. Letošnja zima v Evropi bo zelo težka. Energetska varnost bo izjemno pomembna za svet. Ves svet čuti vplive svetovne energetske krize in zelo visokih cen energije, kar ima resne posledice za svetovno gospodarstvo."

Vodja IEA je zato pozval države, da pospešijo prehod na obnovljive vire energije in ohranijo zaveze glede podnebnih sprememb.
 

Viri: Factiva, The Age, The Australian
 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij

 

Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: