Otvoritev Slovenskega doma Triglav v Sao Paulu

četrtek, 09. november 2023


28. oktober 2023 je odslej pomemben datum za slovensko skupnost in slovenske poslovneže v Braziliji. Po desetletjih pričakovanj je namreč v São Paulu potekala slavnostna otvoritev Slovenskega doma Triglav Brazilija.

Ideja o prostoru, ki bi združeval Slovence, potomce in somišljenike, se je porodila leta 1991 v rezidenci Janeza Hlebanje, kjer so Frederico Hlebanja, Vladimir Ovca, Franzika Brunček, Ivan Cimermam, Carlos Gallizia in Štefan Bogdan Barenboim Šalej ustanovili Zvezo Slovencev v Braziliji (UEB).

Z leti so prizadevanja za uresničitev teh sanj o fizičnem prostoru za zbiranje in ohranjanje zgodovine slovenske skupnosti in podjetnosti v Braziliji le rasla in končno je po zaslugi zavzetosti Martina Črnuglja, nekdanjega dolgoletnega predsednika Zveze Slovencev v Braziliji; dr. Štefana Bogdana Barenboima Šaleja, zaslužnega predsednika Slovensko-brazilske gospodarske zbornice (SLOBRAZ) in direktorja Slovenske poslovne globalne povezave; slovenskega konzula v São Paulu Octavia Tavaresa de Oliva Filho; takratnih slovenskih veleposlanikov Gorazda Renčelja in Briana Berganta v Braziliji oziroma Argentini; sedanjega predsednika UEB Borisa Krajnca Alvesa in predsednika Slobraz Matjaža Cokana Slovenski dom postal realnost.

Po besedah Borisa Krajnca Alvesa bo Slovenski dom Triglav skupni prostor za srečanja slovenskih poslovnih delegacij, članov Slobraz, UEB, konzulata in veleposlaništva, pa tudi za celotno skupnost. Dom, ki se imenuje po Triglavu, najvišjem vrhu v Sloveniji, povezanim z identiteto Slovencev, bo namenjen socialnim, kulturnim in poslovnim aktivnostim slovenske skupnosti v Braziliji. Prostor bo namenjen tudi poučevanju jezikov, poslovnim dogodkom, usposabljanju, knjižnim in fotografskim razstavam in drugim dogodkom slovenske skupnosti v Braziliji. "Naš izziv je motivirati skupnost, da čim bolj izkoristi ta prostor, in spodbujati integracijo s skupnostmi, razširjenimi po Braziliji."

Dogodka pred inavguracijo se je udeležila nova veleposlanica Republike Slovenije v Braziliji Mateja Kračun; državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar s slovensko delegacijo, pristojni z Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu ter predstavniki Slobraz, Zveze Slovencev v Braziliji  in Konzularne pisarne.

Veleposlanica Mateja Kračun je v svojem govoru dejala, da je počaščena, da sodeluje pri odprtju Slovenskega doma Triglav, ki bo dom vseh Slovencev v Sao Paulu. Zahvalila se je prizadevanjem predsednika UEB Borisa Krajnca Alvesa za kontinuiteto dela Martina Črnuglja, ki je skupaj z dr. Štefanom Šalejem odigral pomembno vlogo za slovensko skupnost v Braziliji, za samostojno Slovenijo ter za prijateljske vezi med Brazilijo in Slovenijo, ki se vsak dan krepijo.

Državna sekretarka na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar se je uvodoma spomnila nedavnega dogodka, Networking-a v organizaciji Slobraz, na katerem je sodelovala tudi sama in ki je združil ne le potomce Slovencev, ampak ljudi, ki so povezani z jezikom oz. državo zaradi čustvenih, družinskih ali kakršnih koli drugih razlogov. "Slovenija je hvaležna vsem, da sodelujejo pri aktivnostih in z mislimi in pozitivno energijo podpirajo slovensko skupnost v Braziliji," je dejala. Na koncu je poudarila, da bi bil "proces osamosvojitve Slovenije veliko težji brez podpore slovenske skupnosti v zamejstvu in na to država nikoli ne pozablja".

Slovenski dom Triglav je uradno otvorila Vesna Humar skupaj z Martinom Črnugljem, ki je spregovoril o pomenu tega dogodka: "Danes so se uresničile sanje, dolgoletna želja. Res pomembno ne samo za nas, ki smo del starejše generacije, ampak po mojem mnenju še toliko bolj za prihodnje generacije, da se zavzemajo za ohranjanje prisotnosti slovenske kulture v Braziliji in neločljive vezi s Slovenijo."


Martin Črnugelj in Vesna Humar

Slike z dogodka

Vir: slobraz.com.br


Pripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija - SLOBRAZ
e-naslov: info@slobraz.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini