Partnerstvo ameriške vlade in tehnoloških podjetij bo raziskovalcem cepiva za korona virus omogočilo brezplačen dostop do super računalniških sistemov

torek, 24. marec 2020

Vlada ZDA, IBM in druga visoko tehnološka podjetja bodo raziskovalcem po vsem svetu omogočila dostop do najmanj 16 super računalniških sistemov, da bi pospešili odkrivanje cepiv in zdravil za boj proti novemu korona virusu.

Urad za znanost in tehnologijo v Beli hiši je 22. marca objavil partnerstvo COVID-19, v katerega so vključeni IBM, nacionalni laboratorij Oddelka za energijo, Google Cloud podjetja Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Amazon Web Services, Microsoft Corporation in drugi. Cilj partnerstva je raziskovalcem omogočiti dostop do zmogljivih računalniških virov.

Raziskovalci, vlada in zasebni sektor bodo od 22. marca dalje lahko preko teh računalniških sistemov oddajali projekte, povezane s korona virusom. Predstavniki konzorcija z izkušnjami na področjih, kot so visoko-zmogljivo računalništvo, biologija in epidemiologija, bodo pristojni za odobritev projektov, ki bodo lahko privedli do najhitrejšega učinka. Napoved skupnega partnerstva je bila objavljena kot posledica kritik zdravstvenih delavcev in vladnih uradnikov na odzive Washingtona na nastalo zdravstveno krizo. Kritike so se nanašale tako na zagotavljanje testiranja, kot na zagotavljanje medicinskih potreb za bolnišnice.

Raziskovalci bodo imeli brezplačen dostop na daljavo do dveh najmočnejših svetovnih računalnikov iz IBM-a: Summit iz Oak Ridge National Laboratory in Lassen iz Lawrence Livermore National Laboratory. 16 super računalniških sistemov, ki bodo na voljo raziskovalcem, predstavlja več kot 265 petaflopov procesorske moči, 775.000 jeder računalniških procesnih enot in več kot 34.000 grafičnih procesorskih enot. Super računalniški sistemi se uporabljajo za reševanje kompleksnih zadev, kot sta na primer odkrivanje novih zdravil in razvoj materialov. Takšne kompleksne zadeve so za običajne računalnike preveč zapletene in zamudne. Na primer napovedovanje pozitivnih in negativnih učinkov določenih zdravil je računsko zapleten problem, saj zahteva simuliranje strukture molekul in njihovih kemijskih lastnosti.
Super računalniški sistemi imajo na tisoče ali več deset tisoč procesorjev, ki usklajujejo in sodelujejo pri velikih izračunih, zato so še posebej primerni za obdelavo in analizo velike količine podatkov z algoritmi umetne inteligence. Raziskovalci Nacionalnega laboratorija Oak Ridge Energy Department in Univerze v Tennesseeju so nedavno uporabili super računalnik IBM Summit za izvajanje simulacij na več kot 8.000 spojinah in identificirali 77 majhnih molekul, ki bi jih lahko uporabili za pospešitev odkrivanja novih terapij in cepiv proti korona virusu.

Vladni uradniki so z IBM-om začeli pogovore o skupnem partnerstvu že 18. marca. Raziskovalci so do sedaj že objavili ogromen nabor podatkov za strokovnjake s področja umetne inteligence, ki vsebuje več kot 29.000 člankov znanstvene literature o virusih Covid-19 in sorodnih virusih.

Tehnološka podjetja so tudi drugim ekipam, ki razvijajo testne komplete in cepiva za Covid-19, brezplačno ponudila različne računalniško učinkovite zmogljivosti. Med njimi sta podjetji Microsoft in Rescale Inc., medtem ko je podjetje Amazon Web Services napovedalo spodbudo v višini 20 mio USD za pospešitev diagnostičnih raziskav Covid-19.

Vir: Factiva; The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT