Pfizer je začel s testiranjem zdravila proti Covid-19

četrtek, 30. september 2021

Družba Pfizer Inc. je začela s kliničnim testiranjem svojega peroralnega protivirusnega zdravila za preprečevanje okužbe s COVID-19. Testiranje izvaja med tistimi posamezniki, ki so bili izpostavljeni virusu.

Skupaj s Pfizerjem tekmujejo v razvoju peroralnih zdravil proti COVID-19 še drugi konkurenti, vključno z ameriško družbo Merck & Co Inc in švicarsko farmacevtsko družbo Roche Holding AG.

Študija srednje do pozne faze bo preizkusila zdravilo Pfizer PF-07321332 pri 2.660 zdravih odraslih udeležencih, starih 18 let in več, ki živijo v istem gospodinjstvu, kot posameznik s potrjeno simptomatsko okužbo s COVID-19.

Pfizer je to zdravilo, imenovano PF-07321332, začel razvijati že marca 2020 in ga preizkuša v kombinaciji z ritonavirjem, ki se že uporablja proti virusu aidsa.

Cilj preskušanja je ugotoviti varnost in učinkovitost zdravila pri preprečevanju okužbe s SARS -CoV -2 virusom, ki povzroča korona virus, in razvoju simptomov do 14. dneva po okužbi.

Prostovoljci v preskušanju bodo dvakrat na dan pet ali deset dni naključno prejemali kombinacijo PF-07321332 in ritonavirja ali placebo. Če zdravljenje deluje v resničnem življenju, je lahko učinkovito le v zgodnjih fazah okužbe. Do danes je zdravilo družbe Gilead Sciences Inc. (GILD.O) za intravensko apliciranje, remdesivir, edino odobreno protivirusno zdravilo za COVID-19 v ZDA.

Pfizer je začel tudi s preskušanjem zdravila PF-07321332 pri ne hospitaliziranih, simptomatskih odraslih bolnikih.

Merck in partner Ridgeback Biotherapeutics sta pred kratkim začela pozno preizkušanje svojega poskusnega zdravila molnupiravirja za preprečevanje okužbe s COVID-19. Molnupiravir preučujejo tudi v pozni fazi preskušanja pri bolnikih, ki niso hospitalizirani, da bi ugotovili, ali zmanjšuje tveganje hospitalizacije ali smrti.
Viri: Factiva, Reuters, CE Noticias Financieras

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije