Po Michelinovih zvezdicah zdaj še Michelinovi ključi

četrtek, 19. oktober 2023
 

Prihodnje leto bodo najboljši hoteli na svetu prejeli Michelinove ključe

Svetovno znani Michelinov vodnik, rdeča gastronomska biblija, ki podeljuje zvezdice najboljšim restavracijam, je začela ocenjevati še hotele. Najboljšim bo podelila Michelenove ključe.

Vnaprej izbrana skupina več kot 5.300 hotelov v 120 državah se zdaj že poteguje za nagrado, ki temelji na 5 kriterijih, med katere spadata tudi zasnova in arhitektura hotela, pa tudi lokalna izkušnja, ki jo hotel nudi svojim gostom.

Hotele ocenjujejo neodvisni, skriti Michelinovi inšpektorji, vsi nekdanji potovalni profesionalci, 25 različnih narodnosti in različnih starosti.

Poleg priporočil inšpektorjev bodo nagrade upoštevale tudi ocene strank.

Uredniki vodnika želijo ustvariti zaupanja vredno referenco, ki bo popotnikom pomagala pri izbiri med velikimi in raznolikimi ponudbami nastanitev na internetu, s tem da bodo označili tiste turistične obrate, ki ponujajo izjemne hotelske in potovalne izkušnje.


 

Zgodovina Michelinovega vodnika

Prvotni Michelinov vodnik sta leta 1900 v Franciji izdala brata André in Édouard Michelin, ustanovitelja istoimenskega podjetja za pnevmatike, da bi razkrila lokalno znanje o restavracijah in avtomobilizmu v času, ko je bilo na francoskih cestah manj kot 3.000 avtomobilov.

Kot pomoč voznikom pri načrtovanju potovanj, pospeševanju prodaje avtomobilov in pnevmatik je bil vodnik poln zemljevidov, koristnih nasvetov o menjavi pnevmatik, kje kupiti bencin in kje dobiti dober obrok ter kako poiskati mehanika v primeru okvare.

Zgodnje izdaje vodnika so bile voznikom na voljo brezplačno, šele kasneje, leta 1920 so postale plačljive, leta 1931 pa so uvedle želeno razvrstitev od ene do treh zvezdic.

V zadnjih letih je rdečo knjigo v veliki meri zamenjala spletna stran, ki ima zdaj 47 mio obiskovalcev letno in še dodatnih 6 mio sledilcev na družbenih omrežjih.

 

Novi Michelinovi ključi 

Gwendal Poullennec, vodja vodnika pravi, da je bil nov vodnik za hotele ustvarjen z namenom, da bi popotnikom dal ključ do odkritij in jim pomagal pri njihovih odločitvah. Danes se popotniki soočajo z množico informacij. Uporabniki preživijo povprečno 10 ur na svojih zaslonih, da se pripravijo na potovanje in se posvetujejo z več kot 10 različnimi platformami.

Ključi bodo temeljili na 5 kriterijih: 
  • lokalni značaj
  • individualnost
  • odličnost v arhitekturi in oblikovanju
  • vrhunska storitev in udobje
  • ustrezno razmerje med ceno in kakovostjo.
 
Seznam Michelinovih ključev se bo posodabljal vsako leto, podobno kot sistem Michelinovih zvezdic.
 
Ekipe Michelinovega vodnika za hotele so trenutno na terenu in bodo razkrile prve prejemnike Michelinovih ključev v prvi polovici leta 2024.

 
Michelinov vodnik za hotele je na voljo na tej povezavi.
 
 

Michelinov vodnik je bil v zadnjih letih v središču številnih polemik 

Številni slavni kuharji se pogosto sprašujejo, zakaj so izgubili zvezdice, tisti, ki se za njih ne potegujejo, pa so mnenja, da takšen zahteven sistem ocenjevanja zanje predstavlja prevelik pritisk.
 
Pojavile so se tudi obtožbe o snobizmu in pristranskosti do francoskih restavracij, v zadnjih letih pa so se nezadovoljni kuharji v Franciji in ZDA pritoževali, da je vodnik dal prednost britanskim ustanovam.
 
Leta 2003 je bil svet restavracij šokiran in užaloščen, ko se je ugledni francoski kuhar Bernard Loiseau ubil, potem ko so njegovi restavraciji Côte d'Or v Saulieuju v Burgundiji znižali oceno s 3 na 2 zvezdici.
 
Leta 2019 je južnokorejski kuhar Eo Yun-gwon napovedal, da bo tožil Michelin, ker je njegovo italijansko restavracijo Eo v Seulu vključil v vodnik, potem ko je prosil, da tega ne stori. Michelinov vodnik je označil kot krut sistem in najbolj kruto preizkušnjo na svetu.

 
Viri: Factiva, The Guardian, Atlanta Business Chronicle, The Mail

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju turizmaZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: