Po svetu narašča pridobivanje nafte iz odpadne plastike

četrtek, 20. januar 2022

Vodilna korejska kemična družba LG Chem bo od leta 2024 iz plastičnih odpadkov pridelovala nafto in jo nato ponovno uporabila za proizvodnjo plastike.

Družba bo zgradila proizvodni obrat v Dangjinu, približno 80 km jugozahodno od Seula, kjer bodo plastične odpadke z vročo paro in pod pritiskom kemično reciklirali.

Proizvodni obrat bo predvidoma končan v Q1 2024 in bo imel letno zmogljivost 20.000 ton piroliznega olja. Njegova produktivnost bo med najvišjimi v panogi, saj se bo več kot 80 % plastičnih odpadkov pretvorilo v obnovljiva olja, ki lahko nadomestijo fosilna goriva. Preostalih 20 % stranskih plinov se bo ponovno uporabilo kot vir energije za obratovanje ustreznih objektov.

LG Chem načrtuje dodatne širitve predelave glede na prihodnje tržne razmere.

Z 10 tonami odpadnega vinila in plastike je mogoče pridobiti 8-9 ton nafte. Glavna ideja projekta je iz odpadne plastike pridobiti nafto in jo uporabiti kot surovino za izdelavo nove plastike.

Družba LG Chem bo pri projektu sodelovala z družbo Mura Technology s sedežem v Združenem kraljestvu, ki ima izvorne tehnologije za kemično recikliranje plastičnih odpadkov. Oktobra lani je družba LG Chem v to angleško družbo vložila lastniški kapital.

Leta 2020 je bilo po svetu iz plastičnih odpadkov pridobljenih 700.000 ton nafte. Po napovedih analitikov se bo ta obseg v prihodnjih 10 letih povečeval po 17 % povprečni letni stopnji in v letu 2030 dosegel 3,3 mio ton.

Družba LG Chem izvaja raziskave in razvija svojo tehnologijo recikliranja kemikalij, načrtuje pa tudi nadaljnjo razširitev sodelovanja z raziskovalnimi inštituti in zagonskimi podjetji, ki imajo ustrezne tehnologije recikliranja in surovine v Južni Koreji. S tem želijo v družbi pospešiti krožno gospodarstvo plastičnih virov.

Po podatkih ameriške Nacionalne akademije znanosti, inženiringa in medicine Južna Koreja letno ustvari povprečno 88 kg plastičnih odpadkov na prebivalca. Ministrstvo za okolje je zato oblikovalo delovno skupino, ki vključuje raziskovalne inštitute, zasebna podjetja in akademike za popularizacijo recikliranja plastike.

Septembra 2021 je SK Innovation postala prva južnokorejska petrokemična družba, ki je uporabila iz pirolize pridelano nafto za proizvodnjo petrokemičnih izdelkov.


Viri: Factiva, The Korea Herald

Več informacij o globalnih trendih na področju zelenih tehnologij