Pod okriljem SPIRIT Slovenija v ZDA že tretjič zapovrstjo odhaja delegacija pohištvenih podjetij

petek, 07. junij 2019

Pod okriljem javne agencije SPIRIT Slovenija v nedeljo, 9. junija 2019, v Chicago, Združene države Amerike odhaja delegacija slovenskih pohištvenih podjetij. Njen cilj je seznanitev s trendi in poslovnimi priložnostmi na ameriškem trgu, osvežitev dobrih poslovnih odnosov s tamkaj živečimi slovenskimi poslovneži ter vzpostavitev novih poslovnih povezav. V času obiska bo delegacija obiskala tudi specializirani sejem industrijskega oblikovanja NeoCon v Chicagu ter imela več poslovnih sestankov s potencialnimi poslovnimi partnerji.

Delegacija predstavlja nadaljevanje aktivnosti na tem trgu ter gradnjo in utrjevanje poslovnih kontaktov v ZDA po že izvedenih podobnih delegacijah v letih 2017 (New York) in 2018 (New York, Cleveland, Pittsburgh). Ameriški trg namreč predstavlja enega od perspektivnih trgov za slovenska podjetja, saj jim ponuja številne priložnosti. Med sektorji, kjer je največ možnosti za okrepitev poslovnega sodelovanja med državama, sta tudi lesno predelovalna in pohištvena industrija.

Tokratne delegacije se bodo udeležili predstavniki podjetij Murales d. d., Donar, d. o. o., C.E.T.A. d. o. o., L.ASK d. o. o., Mizarstvo FLORJANČIČ d. o. o., NOKI-A d. o. o. ter Lesarskega grozda. Gre za profilirane ponudnike, med katerimi ima večina že izkušnje z izvozom izdelkov na trg ZDA. Ameriški trg nagovarjajo z nišnimi, »high-end« ter contract izdelki in storitvami. V ta namen bodo v Chicagu obiskali specializirani sejem industrijskega oblikovanja NeoCon in se na njem sestali s potencialnimi ameriškimi partnerji. Poleg tega bo organiziranih več poslovnih sestankov ter predstavitev poslovnega okolja v Chicagu ter najnovejših trendov v pohištveni industriji. Organiziran bo tudi sestanek s predstavniki slovenske poslovne skupnosti v Chicagu in njihovimi lokalnimi partnerji.

Sejem industrijskega oblikovanja NeoCon vsako leto obišče več kot 50.000 oblikovalcev, arhitektov, trgovcev in končnih uporabnikov iz ZDA in širše. Na 93.000 m2 razstavnega prostora 500 vodilnih podjetij razstavlja izdelke in storitve v kategorijah, kot so pohištvo, tkanine, talne obloge, izdelki za notranjo opremo, notranje obloge in tehnologija za opremljanje delovnih prostorov in pisarn, zdravstvenega varstva, gostinstva, trgovine na drobno, izobraževanja, javnega prostora in vlade.

Gospodarsko delegacijo v New York, ki bo potekala med 9. in 13. junijem 2018, organizira SPIRIT Slovenija s finančno podporo Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter partnerjev – Lesarskega grozda Slovenije in Gospodarske zbornice Slovenije. Pri izvedbi dogodka aktivno sodelujeta tudi Veleposlaništvo RS V Washingtonu in Slovensko-ameriški poslovni klub iz Clevelanda.