Podjetje Amazon v času pandemije zaposluje dodatnih 3.500 ljudi

petek, 21. avgust 2020


V času pandemije v ZDA, ko vsa podjetja napovedujejo ukinjanje delovnih mest in pripravljajo večino svojih zaposlenih na podaljšanje dela od doma, je podjetje Amazon nakazalo popolnoma drugačno strategijo.

Podjetju Amazon je pandemija in s tem posledično vedno več naročanja od doma (nakupi v trgovinah so se drastično zmanjšali, kar se izraža v velikem številu zapiranja trgovin vseh podjetij po celotni ZDA – od velikih trgovinskih verig do butičnih prodajaln) povečala obseg dela in vrednost delnice in s tem vrednost podjetja.

Zato vodstvo podjetja najavlja dodatnih 3.500 zaposlitev in otvoritev novih poslovnih prostorov v šestih velikih mestih v ZDA. Glavni poslovni prostori se bodo tako nahajali v mestih NYC, Phoenix, San Diego, Denver, Detroit in Dallas. Samo ena investicija, nakup zgradbe v NYC, je bila ocenjena na eno milijardo USD. Poslovni prostori v NYC bi se naj odprli v letu 2023 in ravno na tej lokaciji bi naj zaposlili 2000 novih ljudi. Prav tako bodo selili nekaj svojih ljudi s sedeža glavne uprave v Seattlu.

Slovenian American Business Association (SABA) s sedežem v Clevelandu spremlja razvoj podjetja Amazon v tem delu ZDA, ki ni deležno upravnih prostorov, se pa samo v Clevelandu po nedavnem odprtju dveh skladišč (vsako je zaposlilo 1.500 ljudi) napoveduje izgradnja še dveh!

S temi potezami potrjujejo željo (in strategijo) vračanja delavcev nazaj na delovna mesta, ki že od 8. januarja delajo od doma, na daljavo. In gospodarske analitike pripravljajo do zelo različnih mnenj o prihodnosti takšnih potez.

Več o ekspanziji Amazona v času pandemije

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com