Podjetništvo v ZDA v 2022

torek, 28. junij 2022

Podjetniški sektor v ZDA je sedaj, tako kot drugje po svetu, pod veliko vplivi, ki imajo učinke na poslovanje podjetij. In skoraj vsi ti vplivi upočasnjujejo poslovni sektor.
 

Cene pline rastejo 

Cene pline rastejo po celem svetu in tudi ZDA ni izjema. Tako je v maju 2022 gorivo doseglo rekordno povprečno ceno, galona goriva je imela ceno 4,60 USD (galona skoraj 4 litre). To je 51 % več kot v lanskem letu.
 

Zmanjševanje finančnih vlaganj v tehnološka podjetja

Odpuščanja v tehnološkem sektorju so razlog tudi za zmanjševanje finančnih vlaganj v ta podjetja. Fintech, Bolt in Klarna so nekatera od teh podjetij, odpuščanja pa napovedujejo tudi velika podjetja kot so Netflix in PayPal.
 

Upadajo vpisi na univerze

Razlog so visoke šolnine, ki jih primerjajo z "vrednostjo" diplome določene univerze. Znano dejstvo, da v ZDA študentje najemajo kredite, da si lahko plačajo šolnine je tudi bilo del analize, ki je pokazala, da tudi posojila niso več v velikih vrednostih (100.000 USD ali več), ampak jih je kar 52 % do vrednosti 20.000 USD ali manj.
 

Stroški delodajalca pri novih zaposlitvah so samo pri plačah večji za 7 %

Stroški delodajalca pri novih zaposlitvah so samo pri plačah večji za 7 % v primerjavi z lanskim letom. Zato je prehajanje kadrov iz podjetja v podjetje zelo veliko (vzrok večji zaslužek). Posledično podjetja višajo plače, da zadržujejo kadre v svojih vrstah.
 

Poslovanje na daljavo še vedno v razcvetu

Poslovanje ali delo na daljavo je po pandemiji še vedno v razcvetu. Najpogostejše se takšno delo opravlja na področju tehnologije, informacije in medijev.
 

BDP v prvem četrtletju 2022 na letni ravni padel za 1,5 %

Bruto domači proizvod je v prvem četrtletju 2022 na letni ravni padel za 1,5 % kar je najslabši rezultat po recesiji v letu 2020. Uvoz v ZDA je veliko večji kot njihov izvoz. Inflacija bo potrebovala kar nekaj časa, da se upočasni in nato prične tudi zniževati.

Vsi navedeni vplivi in še več njih so (v primerjavi z lanskim letom) privedli do zmanjšanja podjetniške aktivnosti v ZDA že tretji mesec zapored (-2,65 % v februarju, -3,6 % v marcu in -9,2 % v aprilu).

Pozitivni vidik v celotni sliki pa je ta, da se ohranja stopnja ustanavljanja novih podjetij na nivoju iz 2020. Nasveti poslovnih svetovalcev, da naj ljudje ne glede na vse izzive z večjih prihodkom vseeno obdržijo primarno službo in s tem stalno plačo, so še kako na mestu, še posebej v trenutni gospodarski situaciji, ki bo še imela spremembe, a ni pričakovati le-teh na boljše.

Pripravil:
Jurček Žmauc
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com

 

Preberite tudi:

Inflacija v ZDA