Podlaskie: poljska »zelena pljuča« želijo postati središče naložb in inovacij

petek, 10. november 2023
 

Od lesa in gradbeništva do agroživilskega sektorja - poljska regija Podlaskie ima ambiciozne načrte, da postane središče mednarodnih naložb in inovacij

Regija Podlaskie na severovzhodu Poljske je znana po svojih naravnih lepotah, vključno s številnimi gozdovi. Je pa tudi regija, ki se želi postaviti na zemljevid kot prostor za poslovanje, tudi z rastjo domačih podjetij, ki puščajo pečat po vsem svetu.

V oddaji Focus so obiskali vas Orla, da bi izvedeli zakaj je švedska Ikea izbrala to regijo za vzpostavitev proizvodnega obrata, v katerem obratuje, v katerem se izdelujejo vlaknene plošče visoke gostote ali HDF, ki se uporabljajo v pohištvenih predmetih, ki se prodajajo po vsem svetu. 
 


Zavili so tudi v družinsko podjetje v mestu Kolno, ki prilagaja krmilnike za igralne naprave ter izvedeli  o njihovih načrtih za razširitev svetovne prodaje izven Evrope in Severne Amerike ter v Azijo. 

Podlaskie znano kot »zelena pljuča« Poljske, prav tako želi imeti večjo vlogo v kmetijsko-živilskem sektorju in s sprejetjem tehnologije pomagati povečati učinkovitost in trajnost. 

Govorili so s predsednikom podjetja, ki izdeluje prehrambne izdelke iz lokalno pridelanih žit, da odkrijejo kako poteka vlaganje v lastno pametno prihodnost. 


 
V regiji Podlaskie upajo, da bo regija v prihodnosti postala alternativni trg za vlagatelje, ki želijo poslovati bližje domu, kar pa je posledica pandemije Covid-19, ki je močno vplivala na dobavne verige.

Vir: Euronews 

Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-naslov: info@triglav-rysy.si

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov