Poljska 2. največji EU dobavitelj blaga EU v Nemčijo

petek, 11. september 2020


Poljska je okrepila svoj položaj pomembne trgovinske partnerice Nemčije, saj je bila drugi dobavitelj blaga v državo in četrta na svetu, je sporočil Poljski ekonomski inštitut (PIE).

PIE je opozoril, da je bil julija 2020 delež Poljske v nemškem izvozu za 0,6 odstotne točke višji kot v prejšnjem letu in je znašal 5,3 odstotka.

Po navedbah inštituta se je država razvila tudi kot uvoznica iz Nemčije. Delež Poljske v tem segmentu se je v primerjavi s predhodnim letom povečal za 0,8 na 5,8 odstotka.

"Naraščajoči pomen Poljske je po eni strani učinek blagega poteka pandemije COVID-19 pri nas in zagotavljanja razmeroma cenejšega blaga na nemškem trgu v primerjavi s številnimi drugimi izvozniki," so povedali strokovnjaki PIE.

Povečanje nemškega izvoza je posledica naraščajočega svetovnega povpraševanja po treh skupinah izdelkov: motornih vozilih in avtomobilskih delih, strojih in mehanskih napravah ter električnih napravah in njihovih delih.

Poljska ni le izvoznica avtomobilov na nemški trg, ampak tudi dobavlja dele in avtomobilsko opremo nemškim tovarnam, ki proizvajajo avtomobile za izvoz. "Zato povečanje tujega povpraševanja po avtomobilih, izdelanih v Nemčiji, spodbuja tudi poljski izvoz delov v državo," je dejal PIE.

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com