Poljska bo leta 2024 rasla najhitreje med velikimi gospodarstvi

petek, 10. november 2023


Poljsko gospodarstvo naj bi prihodnje leto zrastlo za 2,7 %, kar je najhitreje med velikimi državami Evropske unije, je sporočila izvršna komisija bloka poljske vlade.
 


Izjavo o rasti je objavilo Ministrstvo za finance (Varšava) v četrtek 2. novembra 2023, preko družbenih medijev. 

Medtem je poljski konsolidirani javni dolg v drugem četrtletju letos znašal 48,2 % BDP, je dodalo finančno ministrstvo. 

Ob navajanju teh številk je finančna ministrica Magdalena Rzeczkowska zapisala, da »obstajajo razlogi, da z optimizmom gledamo v prihodnost in pričakujemo, da se bo gospodarska rast pospešila.« Navedla je, da po mnenju vlade ni »nobenih groženj« za »uspešnost proračuna za leto 2023« in dodala, da »obstajajo znaki povečanja potrošnje in s tem tudi davčnih prihodkov,« poroča poljska državna tiskovna agencija PAP. 
Rzeczkowska je še povedala, da so ocene Poljske stabilne, kar potrjujejo tudi mednarodne bonitetne agencije. 


 
Proračunski primanjkljaj Poljske je konec septembra znašal 34,7 milijarde PLN (7,8 milijarde EUR), kar je 37,7 % od 92 milijard PLN (20,7 milijarde EUR), predvidenih v proračunu za leto 2023, so sporočili uradniki. 

Proračunski prihodki so medtem po prvih devetih mesecih leta 2023 znašali 418 milijard PLN (94,1 milijarde EUR) ali 69,5 % letnega cilja, medtem ko so proračunski odhodki znašali 452,7 milijarde PLN (101, milijarde EUR) ali 65,3 odstotka cilja, je poročala tiskovna agencija PAP. 

Vir: PAP, European Commission 

Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-naslov: info@triglav-rysy.si

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov