Poljska bo Nemčiji dobavljala presežke surove nafte

ponedeljek, 03. oktober 2022

Poljska bo Nemčiji ponudila morebitne presežke surove nafte, ki jih ima, potem ko bo zadovoljila domače potrebe, je za Poljsko tiskovno agencijo (PAP) povedalo ministrstvo za podnebje.

Pogovori z Berlinom o dobavah surove nafte v Nemčijo prek poljske infrastrukture se nadaljujejo, je sporočilo ministrstvo, ki je odgovarjalo na vprašanja PAP o sodelovanju z Nemčijo, potem ko je njena vlada ponovno prevzela nadzor nad rafinerijo Schwedt, v kateri imajo deleže Rusi.

"Poljska predvideva, da bo nemški strani zagotovila celoten presežek surove nafte ob upoštevanju potreb domačih rafinerij in tehničnih zmogljivosti naše infrastrukture," so dodali na ministrstvu.

Obenem je ministrstvo sporočilo, da "pozdravlja" nedavno odločitev Nemčije, da družbo Rosneft Deutschland GmbH (rafinerija Schwedt - PAP) postavi pod skrbništvo nemškega regulatorja industrije.
 

Rosneft nadzoruje 12 % rafinerijske industrije v Nemčiji

Rafinerija Schwedt, v kateri ima ruska družba Rosneft 37,5-odstotni delež, je glavni dobavitelj naftnih derivatov v Berlin in Brandenburg. Surova nafta za rafinerije se dobavlja iz Rusije prek Poljske prek naftovoda Druzhba, ki ga upravlja skupina PERN. Družba Rosneft nadzoruje 12 odstotkov rafinerijske industrije v Nemčiji.

Na vprašanje PAP, ali bodo poljske družbe, na primer PERN ali PKN Orlen, kupile del deležev v rafineriji Schwedt, so na podnebnem ministrstvu odgovorili, da »odločitve o naložbi sprejemajo družbe same, glede na svoje možnosti in pričakovane koristi. "

Konec junija je podnebna ministrica Anna Moskwa dejala, da bo Poljska pomagala pri dobavi nafte nemški rafineriji PCK Schwedt le, če bo Rosneft popolnoma odstranjen kot delničar.


Foto: © PCK Raffinerie GmbH

Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-mail: info@triglav-rysy.si

 

Preberite tudi:


Energetski vrh držav Baltskega morja – zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov

Storitve slovenskih poslovnih klubov