Poljska bo zamrznila cene elektrike in nagradila gospodinjstva, ki zmanjšajo porabo za 10 %

ponedeljek, 03. oktober 2022
 

Poljska vlada uvaja spodbude za varčevanje z energijo


Poljska vlada namerava leta 2023 zamrzniti cene električne energije na letošnji ravni za prvih 2000 kilovatnih ur, ki jih porabijo gospodinjstva. Poleg tega bodo gospodinjstva, ki jim bo uspelo zmanjšati porabo električne energije za 10 %, nagrajena z 10-odstotnim znižanjem cene kot spodbudo za varčevanje z energijo.

"Želimo spodbuditi varčevanje v tem dramatičnem času, ko poteka vojna čez našo vzhodno mejo in moramo nositi posledice te nočne more energetske politike, teh napak nemško-ruske plinske politike," je dejal premier Morawiecki. 

Podobne ukrepe za varčevanje z energijo naj bi uvedli tudi v javnem sektorju, pri čemer bodo državne in lokalne oblasti s 1. oktobrom 2022 dolžne zmanjšati porabo električne energije za 10 %.

Zajamčena cena energije bo veljala do 2000 kilovatnih ur letno za vsa gospodinjstva, do 2600 kilovatnih ur letno pa za družine s tremi ali več otroki, invalide in kmete. "Samo presežek bo zaračunan z višjimi stroški za naslednje leto," je pojasnil Morawiecki.

Vlada bo ponudila tudi podporo industrijam z visoko porabo energije v obliki subvencij za nakup elektrike in plina, je povedal minister za razvoj Waldemar Buda.

Od prihodnjega leta bodo imela ta podjetja tudi možnost neposredne priključitve na obnovljive vire energije. Do podpore bo upravičenih več sto podjetij iz panog kot so metalurgija, proizvodnja keramike, stekla in gnojil, je dejal Buda.

"Varnost poljskih družin, varnost delovnih mest, Poljakov je navsezadnje neposredno povezana z varnostjo podjetij, njihovo konkurenčnostjo, njihovo sposobnostjo preživetja, zlasti tistih, ki porabijo največ energije," je dejal premier.

Celoten sveženj ukrepov naj bi stal več kot 30 milijard zlotov (6,35 milijarde evrov). Poljska je že namenila 11,5 milijarde zlotov za subvencije za premog za gospodinjstva in dodatnih 13,7 milijarde zlotov za lokalne oblasti, ki se soočajo z vrtoglavimi računi za energijo.Pripravilo:

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
e-mail: info@triglav-rysy.si

 

Preberite tudi:


Spreminjajoča se evropska energetska pokrajina

Storitve slovenskih poslovnih klubov