Poljska pohištvena industrija investira v modernizacijo proizvodnje

sreda, 26. september 2018

Kot šesti največji proizvajalec in četrti največji izvoznik pohištva na svetu, Poljska vlaga v širitev svojih proizvodnih zmogljivosti, saj si želi še bolj okrepiti svoj položaj na globalnem trgu. 

Po podatkih poljskega Združenja proizvajalcev pohištva je vrednost pohištvenega trga na Poljskem v letu 2017 znašala 11,5 mlrd EUR, kar je 8 % več kot v letu 2016. Nadaljnja, približno 10 % rast, je predvidena za leto 2018. Poljska večino pohištva izvozi. Izvoz pohištva je leta 2017 znašal 10,6 mlrd EUR, kar je 5 % več v primerjavi z letom 2016. Največj pohištva, približno 30 %, Poljska izvozi v Nemčijo. Drugi pomembni izvozni trgi so še Združeno kraljestvo, Češka, Francija in Nizozemska.

Poljske blagovne znamke pohištva niso dovolj prepoznavne na mednarodni platformi. Poleg tega prodaja v tujino poteka večinoma prek velikih trgovskih verig. Ker je proizvodnja pohištva eden od strateških poljskih gospodarskih sektorjev, lahko industrija računa na državno podporo. Cilj novega poljskega pohištvenega programa je podpreti promocijske dejavnosti in razvoj novih trgov. Ustanovljeni so bili tudi investicijski skladi za naložbe v podjetja iz pohištvene industrije. Poljski razvojni sklad poudarja, da so za ohranitev mednarodne konkurenčnosti ter zaradi rasti stroškov dela in pomanjkanja kvalificiranih delavcev, potrebni novi poslovni modeli ter povečanje kapitalskih izdatkov. Gonilo razvoja predstavljajo avtomatizacija, robotika, inovacije, prilagojene rešitve in konsolidacija.

Trenutno v poljski pohištveni industriji deluje okoli 27.000 poljskih podjetij, od tega jih je 407 velikih ali srednje velikih, ki skupaj predstavljajo tri četrtine proizvodnje. Poljska je tudi drugi največji dobavitelj pohištva za švedsko Ikeo, takoj za Kitajsko. Švedski gigant ima na Poljskem 12 tovarn in je največje podjetje v pohištveni industriji na Poljskem. Za poljsko pohištveno industrijo pa je značilno predvsem veliko število podjetij z domačim kapitalom, ki so postali glavni konkurenti na trgih Srednje in Vzhodne Evrope. Največja lokalna podjetja v poljski pohištveni industriji so BRW, The Nowy Styl group, Forte, Szynaka in Wojcik.

Vir: The Reporter
 
Več informacij o globalnih trendih na področju lesne industrije