Poljska želi povečati rezerve zlata

torek, 28. september 2021

Poljska želi povečati svoje rezerve zlata, je v intervjuju dejal vodja Poljske narodne banke (NBP). V pogovoru za spletno stran DoRzeczy.pl je Adam Glapinski nakazal, da bodo na prizadevanje za povečanje nacionalnih zalog zlata vplivale razmere na trgu.

"Zlato je najboljša rezerva naših rezervnih sredstev," je dejal Glapinski in dodal: "je nekakšno sidro zaupanja, zlasti v času napetosti in krize. Zato si bomo v nadaljevanju sedanje politike prizadevali povečati svoje vire zlata, vendar bosta obseg in hitrost nakupov med drugim odvisna od dinamike spremembe službenih rezervnih sredstev in trenutnih tržnih razmer."

Konec avgusta 2021 je rezerva zlata NBP znašala 230,2 tone. "Zlati viri, ki jih ima Nacionalna banka Poljske, so skoraj dvakrat večji kot na Švedskem (126 ton), podobno kot v Belgiji (227 ton) in nekoliko manj kot v Avstriji in Španiji (280 ton)," je dejal Glapinski.

"NBP se s svojimi zlatimi deleži uvršča na 23. mesto med centralnimi bankami na svetu in 11. med evropskimi centralnimi bankami. Poleg absolutnih vrednosti je pomembno tudi, koliko zlata je del bilančne vsote centralne banke. Pri tem pristopu je NBP - z deležem 6,5 odstotka - na podobni ravni ali celo nekoliko višji kot pri centralnih bankah v Nemčiji ali ZDA," je dodal.

"Skoraj polovica zalog zlata, 104,9 tone, se hrani v trezorjih Narodne banke Poljske, preostalih 125,4 tone pa se hrani na računih v tujini, predvsem v trezorjih Bank of England v Londonu," je dejal predsednik NBP.

Pripravilo:
Društvo in poslovni klub Triglav-Rysy
E: info@triglav-rysy.si