Ponoven razcvet turizma v Grčiji

četrtek, 18. november 2021

Grški turizem ponovno cveti. Na nekaterih otokih je bilo oktobra več dopustnikov kot v pred-kriznem letu 2019. Če se razmere v zvezi s pandemijo ne bodo poslabšale, si Grčija prihodnje leto lahko obeta nov rekord v turizmu.
 
Po umirjenem začetku turistične sezone v začetku poletja se je turizem v jeseni ponovno razcvetel, česar skoraj nihče ni pričakoval. Številni organizatorji potovanj in počitniške letalske družbe so zato podaljšali svoje programe v Grčiji do konca novembra. Veliko povpraševanje je predvsem po destinacijah na jugu države, kot sta Rodos in Kreta. Na otokih v južnem Egejskem morju, kamor spadata tudi Rodos in otočje Dodekanez, so hotelirji oktobra poročali o 55,7 % povprečni zasedenosti sob, na Kreti pa je bila zasedenost skoraj 59 %.
 
Po predhodnih ocenah bo Grčija letos sprejela 19 mio turistov. To predstavlja 60 % rekordnega leta 2019, hkrati pa 2,5-krat več turistov kot v letu 2020. Otok Santorini je oktobra letos zabeležil celo 55 % več obiskovalcev kot leta 2019. Grčija je v začetku leta napovedovala, da bodo prihodki od turizma letos dosegli od 6 do 8 mlrd EUR, zdaj pa v grškem ministrstvu za turizem ocenjujejo, da bodo prihodki letos lahko dosegli 12 mlrd EUR.
 
Grški minister za turizem Vasilis Kikilias pravi, da je bila ta sezona dobra, obeti za leto 2022 so še boljši. Na pomembnem britanskem trgu so rezervacije počitnic v Grčiji za leto 2022 že za 30 % nad rekordno ravnjo iz leta 2019. Vse več zanimanja za počitnice v Grčiji pa je tudi med nemškimi turisti, ki jih je v Grčiji tudi največ.
 
Giannis Retsos, predsednik grškega Turističnega združenja, ocenjuje, da bi Grčija že leta 2022 lahko dosegla rekord iz leta 2019, čeprav so sprva vrnitev na te ravni napovedovali šele leta 2023. Pri tem največjo negotovost predstavlja močno povečanje okužb s korona virusom v mnogih državah. Grška vlada je že poostrila omejitve v gostinskem in maloprodajnem sektorju, predvsem za necepljene. Kakšne bodo počitnice v letu 2022, je trenutno težko napovedati.
 
Uspeh turističnega sektorja pozitivno vpliva tudi na grško gospodarstvo. Evropska komisija napoveduje, da bo država letos dosegla 7,1 % gospodarsko rast. Za primerjavo, Nemčija bo letos predvidoma dosegla le okoli 2,6 % rast.
 
V Grčiji so bili prihodki v turističnem sektorju od januarja do avgusta letos za skoraj 136 % višji kot leto prej. Leta 2019 je 33 mio turistov ustvarilo rekorden promet v višini 18 mlrd EUR. V letu 2020 je grški turistični sektor upadel na 7 mio turistov in 4 mlrd EUR prihodkov. Grški turizem prispeva približno petino k BDP države.


 

Viri: Factiva, Kölner Stadt-Anzeiger
 
Več informacij o globalnih trendih na področju turizma