Poslovne priložnosti v kanadskih atlantskih provincah

petek, 12. april 2024
 

Potenciali za gospodarsko sodelovanje so v številnih panogah


7. februarja je v Ottawi potekalo redno srečanje ekonomskih predstavnikov držav članic EU (ECR). Na srečanju so bile med drugim izpostavljene poslovne priložnosti, ki se za države članice EU odpirajo v kanadskih atlantskih provincah (Novi Brunswick, Nova Škotska, Nova Fundlandija in Labrador, Otok princa Edvarda).

Predstavniki provinc so izrazili interes za sodelovanje s Slovenijo. Izpostavili so potenciale za gospodarsko sodelovanje v naslednjih panogah: 
 
  • Nova Škotska: vodikove tehnologije, zelene tehnologije, hramba energije, tehnološki sektor, letalska in obrambna industrija, napredna proizvodnja, bioekonomija, ribištvo 
  • Novi Brunswick: napredna proizvodnja, kibernetska varnost, inovacije na področju energetike, agrotehnologija, ICT, digitalna medicina, agrikultura, gozdarstvo, rudarstvo 
  • Nova Fundlandija in Labrador: obnovljivi viri energije (veter, vodik, hidro elektrika), rudarstvo in kritični minerali, napredni inovacijski & start-up ekosistem, ribištvo 
  • Otok princa Edvarda: inovativna energetika, zelene tehnologije, ribištvo, biotehnologije, letalska in obrambna industrija, agrikultura, napredna proizvodnja, raziskave in razvoj.

V primeru, da obstaja interes za povezave z omenjenimi sektorji, lahko zainteresirana podjetja kontaktirajo Veleposlaništvo RS v Ottawi (simon.pribac@gov.si).
 

PDAC 2025: The World’s Premier Mineral Exploration & Mining Convention


Posebna pozornost je bila namenjena tudi naslednji Konvenciji o rudarstvu, raziskovanju in pridobivanju kritičnih mineralov, ki jo organizira PDAC Prospectors & Developers Association of Canada, in bo potekala od 2. do 5. marca 2025

Gre za najpomembnejši kanadski dogodek na področju rudarstva, raziskovanja in pridobivanja kritičnih mineralov. Letošnjega se je udeležilo 26,926 udeležencev. 

Na veleposlaništvu so za sodelovanje na letošnji konvenciji prejeli interes treh slovenskih podjetij, vendar se je kasneje iz različnih razlogov niso udeležila, se je pa v imenu slovenskega gospodarstva dogodkov EU na konvenciji PDAC udeležila izvršna direktorica Kanadsko slovenske gospodarske zbornice Sonya Rosenwirth. 

Več informacij: www.pdac.ca/convention Foto: Prospectors & Developers Association of Canada

 

Preberite tudi:

Gospodarstvo ter možnost vstopa na kanadski trgZa informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: