Poslovni rezultati družbe Zoom so presegli vse napovedi

četrtek, 04. marec 2021

Družba Zoom Video Communications Inc. je 1. marca objavila, da so se ji prihodki v lanskem poslovnem letu, ki se je končalo januarja 2021, povečali za več kot 4 x in dosegli 2,65 mlrd USD. Ocenjujejo, da se jim bodo prihodki tudi v letošnjem poslovnem letu povečali za najmanj 41 %.

Močna rast je v preteklosti že večkrat presegla lastne napovedi družbe Zoom, ki je lansko leto večkrat povečala celoletno napoved, na koncu pa je celoletna številka ponovno presegla zadnjo napoved iz novembra 2020.

Čeprav je družba Zoom med pandemijo svojim uporabnikom zagotavljala brezplačne storitve, se je tudi število uporabnikov plačljivih storitev močno povečalo, saj so velika podjetja in drugi poskušali na daljavo povezati svoje zaposlene in stranke.

Družba Zoom je konec zadnjega poslovnega leta imela v svojem portfelju strank približno 467.100 podjetij, od katerih ima vsako od njih več kot 10 zaposlenih, kar je skoraj šestkrat več kot leto prej.

Spremembe so prinesle novo realnost, kjer se vse bolj uveljavlja delo na daljavo. Takšne razmere je prepoznala družba Zoom, ki se ji je samo v zadnjem četrtletju preteklega poslovnega leta, prihodek povečal na 882,5 mio USD v primerjavi s 188,3 mio USD v enakem obdobju lani.

Dobiček družbe se je v zadnjem četrtletju preteklega poslovnega obdobja povečal na več kot 260 mio USD, v primerjavi s 15,3 mio USD v enakem obdobju lani.

Takšni rezultati so presegli vse napovedi, rast prihodkov pa je spodbujal prehod na delo na daljavo ter šolanje na daljavo v času pandemije Covid-19.

Zoom hitro prilagaja svoja orodja glede na nove potrebe podjetij, pri katerih se nekateri zaposleni vračajo v pisarno, drugi pa še naprej delajo na daljavo.

Zoom se razvija v širšo platformo, ki ponuja nove storitve, ki presegajo zgolj storitve videokonferenc. Vključuje tudi spletne seminarje, klepete in aplikacije drugih ponudnikov. Prav tako si v družbi prizadevajo ustvariti storitve za manjše Zoom uporabnike.

Družba zagotavlja storitve tudi za več kot 125.000 šol K-12 (za otroke do 12 let starosti), ki so v novem šolskem letu začele s poučevanjem na daljavo.

Družba je začela trgovati na javnih borzah leta 2019 in je ena od tistih, ki je zaradi prehoda na delo in šolanja na daljavo, največ zaslužila in pri tem celo prehitela enega največjih konkurentov, Microsoft Corporation.

Družbo Zoom je ustanovil Eric S. Yuan leta 2011 in ima sedež v mestu San Jose, v Kaliforniji, ZDA. Zadnje poslovno leto je družba zaključila z dobičkom v višini 671,5 mio USD in z 2,65 mlrd USD prihodkov, prejšnje poslovno leta pa je izkazala 21,8 mio USD dobička in 622,7 mio USD prihodkov. 

V tekočem poslovnem letu družba napoveduje od 3,76 do 3,78 mlrd USD prihodkov, kar je precej višja napoved od napovedi analitikov.


Viri: Factiva, The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT