Poslovni zajtrk: Predstavitev poslovnih možnosti in investicijskih možnosti v zahodni Afriki

torek, 28. junij 2022
 
V petek, 17. junija 2022, je v hotelu Westin v Zagrebu za slovenska in hrvaška podjetja potekalo poslovno srečanje na temo investicij in poslovnih priložnosti v zahodni Afriki. S prisotnostjo na dogodku sta nas počastila ambasadorka Republike Nigerije, ki se je te dni mudila v Zagrebu, Nj. Ex. Modupe Enitan Erele in  bivši minister za gospodarstvo Republike Slovenije Zdravko Počivalšek. Povabilu sta se odzvala tudi Blaž Edšidt iz podjetja Vinakoper - nedavno so odprli vinoteko v Gani ter Dejan Podhraski, direktor podjetja Geneplanet Africa, ki je s poslušalci delil poslovne izkušnje v zahodni Afriki.

Ob začetku dogodka je navzoče pozdravil predsednik SLO CRO poslovnega kluba dr. Saša Muminović, ki je dejal, da  je odločitev za organizacijo tokratnega poslovnega dogodka izhajala iz prepričanja SLO CRO Poslovnega kluba, da bi Slovenija in Hrvaška morali na globalnem trgu nastopiti  skupaj. Sosednji državi, tretji gospodarski partnerici, s številnimi poslovnimi kulturnimi in zgodovinskimi povezavami, ki skupaj štejeta 6 mio prebivalcev, imata odlično izhodišče za vstop na 400 milijonski trg Zahodne Afrike, je zaključil predsednik Kluba in pred mikrofon povabil Ambasadorko Republike Nigerije. 
 

Priložnosti na področju pohištvene, filmske, tekstilne in modne industrije, kmetijstva, IT

Nj. Ex. Modupe Enitan Erele se je zahvalila za povabilo na dogodek. V svoji predstavitvi je  povedala, da ima Nigerija dolgoletne poslovne vezi z ZDA, Anglijo in Francijo, da pa se z globalizacijo sveta te povezave spreminjajo in da je 200 milijonski nigerijski trg dovolj velik za ponudbo ostalih evropskih države in pripravljen na dolgoročne investicije, ki so v državi še kako potrebne na področju pohištvene industrije, kmetijstva, razvija se filmska industrija, ekspanzija IT področja, tekstilne in modne industrija je izjemno.

Dodala je, da  so nizki stroški delovne sile prednost, medtem ko je iskreno dejala, da obstajajo tudi pomanjkljivosti, ki so na področju infrastrukture, ponekod tudi varnosti in zaupanja. Modupe Enitan Erele je sklenila, da prav zaradi naštetega služi ambasada, ki ima stike s preverjeno poslovno skupnostjo, ki investitorjem nudi vso potrebno podporo pri zagonu posla.

Besedo je predala Michaelu Dadi, ki je predsednik CEWABA, Nigerijec z angleškim državljanstvom in  poslovnež, ki ima sedež podjetja v Londonu in dolgoletne poslovne izkušnje in na pobudo katerega smo organizirali srečanje. Dada se je na kratko predstavil ter pred mikrofon povabil Dejana Podhraskega, direktorja slovenskega podjetja Geneplanet Afrika, ki je že nekaj časa prisotno v zahodni Afriki. 

Ta je prisotne seznanil z ovirami, ki tičijo ob vstopu na zahodno afriški trg, s katerimi se je srečeval sam in zaradi katerih je izjemno pomembno, da se o njih vsak dobro informira ter poveže z zaupanja vredno poslovno skupnostjo. Kljub izzivom in začetnim težavam, se po besedah Podhraskega posel v Zahodni Afriki splača. Kot je v nadaljevanju dejal Michael Dada, določene poslovne ovire obstajajo v vsaki državi, toda zagotovo lahko reče, da je afriški trg pripravljen za dolgoročne poslovne priložnosti. Fredrich Konor eden izmed govornikov, pa je za poslovne priložnosti v Gani dejal – da je le nebo meja.

V SLO CRO Poslovnem klubu smo tokratno poslovno srečanje videli kot dober začetek za pridobivanje vse vrste kredibilnih informacij in začetek vzpostavljanja poslovnih vezi tudi med slovenskimi in hrvaškimi podjetji, s ciljem nastopa v Z Afriki. Kot je dejal Michael Dada, čas je, da se spremenijo prepričanja in predsodki o Afriki, ki jih imamo na naših prostorih in da začnemo na nanjo gledati kot na kontinent poslovnih priložnosti in možnosti. Kot smo slišali, so investitorji iz gospodarsko naprednih držav že dolgo tam. Povpraševanja več stomilijonskega trga so velika in ni razloga, da ne bi inovativna slovenska in hrvaška podjetja na njem našla svojega kupca.
 

Posnetek dogodka (YouTube)


 

Preberite tudi:

Predstavitev gospodarstva Hrvaške