Pravila poslovnega oblačenja v Kanadi

torek, 19. oktober 2021

Ko poslujete v katerem od večjih mest ali metropolitanskih urbanih območij, so poslovne obleke in kravate standardna obleka za moške, od žensk pa se prav tako pričakuje klasične poslovne kostime.

Tako kot v večini zahodnega sveta velja, da pri poslovnih interakcijah ljudje nosijo klasične poslovne obleke. Kasneje, ko se poslovni odnos razvije, pa se tudi poslovni partnerji začnejo oblačiti bolj sproščeno. Pri vseh modnih dodatkih velja, naj bodo kar se da minimalni ali naj jih ne bo, ženske pa naj se ne nosijo preveč razkritih oblačil. 

Če pa poslujete z manjšimi podjetji na bolj podeželskih območjih (ali na zahodni obali), lahko prav tako zasledite bolj sproščen pristop k poslovnemu oblačenju. 
Prebivalci francosko govoreče province Quebec se večkrat oblačijo v bolj modnem in sproščenem evropskem stilu.
Pred potovanjem in sestankom s partnerskim podjetjem se je dobro pozanimati tudi, kakšna pravila poslovnega oblačenja veljajo pri njih.

Če potujete v Kanado, upoštevajte vremenske razmere. Ne pozabite, da se lahko v Kanadi v zimskih mesecih zelo ohladi, (v zimskem času padejo ponekod temperature celo pod -40 °C) in se oblecite temu primerno. Najboljša možnost so oblačila iz toplejših materialov, kot sta volna in bombaž.

Večji del leta bodite tako pripravljeni na zelo hladno podnebje. Po drugi strani pa so kanadska poletja po navadi zelo topla in izredno soparna.

Moški nosijo temno konservativno poslovno obleko s kravato. Vaša garderoba naj bo klasična / konservativna. Tradicionalne barve suknjičev so temno modra in siva, srajce pa so bele ali svetlo modre.

Ženske morajo nositi konservativno poslovno obleko ali kostim. Obleka naj bo klasičnih linij in barv (temno modra, siva, bež in bela). V večjih mestih so lahko obleke bolj sofisticirane.

Novejši ali “trendy” modni stili po navadi niso najboljša izbira. Bolj so cenjena klasična oblačila, ki so cista in urejena. Tovrsten izgled vam bo dala izbira kakovostnih naravnih materialov. Kvalitetni usnjeni čevlji so prav tako pomembni za doseganje tovrstnega videza.

Ruralna področja so načeloma manj formalna, vendar ostanite tudi tam še vedno konservativni pri izbiri garderobe. Tudi v hladnem vremenu je pričakovana oprava krilo ali obleka. K opravi dodajte kvaliteten dolg zimski plašč s čim manj detajli oz. naj bodo le-ti čim bolj klasični. To vam bo prišlo prav tako pri sestankih v mestih kot na podeželju.

Bolj sproščena oprava je primerna, kadar niste na delu. Obleko izbirajte glede na vreme in aktivnost. Tudi v tem primeru raje uporabljajte bolj klasične barve, na tak način boste delovali profesionalno a hkrati sproščeno.

Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com telefon: 001 905 847 8566. 
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon.pribac@gmail.com telefon: 064 187 110.