Prednosti in slabosti digitalnega rublja

torek, 08. avgust 2023


V Rusiji se uvaja tretja oblika nacionalne valute - poleg gotovinske in negotovinske valute bo zdaj na voljo tudi digitalni rubelj. 
 

Kaj je digitalni rubelj?

Digitalni rubelj je digitalna oblika ruske nacionalne valute, ki jo namerava Centralna banka Ruske federacije (Banka Rusije) izdajati poleg obstoječih oblik denarja.

Digitalni rublji bodo v obliki digitalne kode shranjeni v digitalnih denarnicah državljanov in podjetij. Denarnice bo mogoče odpreti na platformi Banke Rusije, kjer bodo tudi potekale vse transakcije z digitalnimi rublji.

Za razliko od že obstoječih negotovinskih rubljev, ki so shranjeni v različnih poslovnih bankah, bodo digitalni rublji shranjeni v ruski centralni banki. To pomeni njihovo varno hrambo (hekerji niso upoštevani). Hkrati jih bo mogoče uporabljati prek običajnih mobilnih aplikacij bank in spletnih bank. Vsak rubelj bo imel edinstveno kodo, tako kot običajni bankovci.

Prenose v digitalnih rubljih bo mogoče opravljati kot običajno – le da iz digitalne denarnice v drugo digitalno denarnico. Prav tako bo mogoče plačevati blago v trgovinah prek kode QR v bančni aplikaciji na telefonu, v prihodnosti pa tudi s pomočjo brezstične tehnologije NFC.

Zakon o digitalnem rublju je v Rusiji začel veljati 1. avgusta 2023. Od takrat je Banka Rusije in določeno število drugih kreditnih inštitucij ter njihovi zaposleni poskusno uporabljajo digitalne rublje. Po ocenah regulatorja bodo navadni državljani lahko začeli v celoti uporabljati digitalne rublje v letih 2025-2027.

Po besedah guvernerke Banke Rusije Elvire Nabiulline bo uporaba nove valute prostovoljna. 
 

Zakaj je digitalni rubelj potreben?

Hitra rast digitalnih valut zmanjšuje zmožnost Banke Rusije kot glavnega finančnega regulatorja v državi, da vpliva na menjalni tečaj in inflacijo, kar predstavlja tveganje za stabilnost finančnega sistema in delovanje celotne države. Rusija ni edina država, ki se ob vse večjem zanimanju javnosti za kriptovalute sooča s to težavo.

Digitalni rubelj naj bi postal centralizirana alternativa bitcoinom in altcoinom, ki nimajo nobenega kritja. Za Banko Rusije (kot glavni organ za ekonomski nadzor v Ruski federaciji) to pomeni bolj nadzorovano kroženje denarja v državi.

V praksi bo to omogočilo boljši nadzor nad porabo proračunskih sredstev - digitalne rublje, kodirane za določene namene, bo težje porabiti za podkupnine ali druge nezakonite namene. Dostop do informacij o transakcijah podjetij in posameznikov naj bi povečal preglednost sistema, hkrati pa bo omogočil spremljanje dejanskega obsega davčne osnove in zakonitosti transakcij.

Na tehnološki ravni bo to mogoče s pametnimi pogodbami - poslovnimi dogovori, ki se bodo izvedli samodejno ob nastopu pogojev, ki jih bosta stranki določili vnaprej.

"Pametna pogodba bo vsebovala informacije o pogodbenih strankah, znesku in pogojih njene izvedbe," je navedeno v konceptu digitalnega rublja, objavljenem na spletni strani Banke Rusije. »Ena od dodatnih možnosti uporabe pametnih pogodb je lahko tudi označevanje digitalnih rubljev, ki omogoča določitev pogojev za njihovo porabo (na primer opredelitev posebnih kategorij blaga in storitev, ki jih je mogoče kupiti z njimi) in spremljanje celotne verige pretoka označenih digitalnih rubljev."

Hkrati se predvideva, da bo digitalni rubelj, tako kot negotovinski rubelj, zaščiten z zakonom o bančni tajnosti z izjemo zagotavljanja informacij državnim organom za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma.
 

Logotip digitalnega rublja

 

Prednosti digitalnega rublja

 
  • Digitalni rublji bodo shranjeni na platformi Banke Rusije in ne v komercialni banki, ki lahko preneha obstajati. Digitalni rublji bodo zavarovani z zlatimi in deviznimi rezervami ter drugimi sredstvi države.
  • Za uporabo digitalnih rubljev ne bo potreben internet. Zaenkrat se tehnologija še izpopolnjuje, vendar koncept digitalnih rubljev določa, da bo poleg spletne denarnice stranki na voljo še druga denarnica v digitalnih rubljih neposredno na mobilni napravi, v kateri bo lahko opravljala transakcije brez internetne povezave. Polniti jo bo mogoče s prenosom digitalnih rubljev iz spletne denarnice, seveda le z dostopom do interneta.
  • V primeru kraje ali izgube digitalnih rubljev bo prisotnost edinstvene digitalne kode omogočila njihovo hitrejšo izsleditev in povrnitev kršene pravice lastnikov.
  • Za Ruse bodo prenosi in plačila v digitalnih rubljih brezplačni. Najvišji znesek polnjenja digitalne denarnice in velikost prenosa bosta znašala 300.000 rubljev na mesec. To je trikrat več od trenutne omejitve brezplačnih prenosov v sistemu hitrih plačil (FPS, delo s številko mobilnega telefona).
  • Za ruska podjetja bo uporaba digitalnega rublja zmanjšala provizije - te ne bodo presegale 0,3 odstotka. Zdaj lahko dosežejo 3 odstotke zneska plačil.
  • Predvideva se, da bo uvedba digitalnih rubljev in nacionalnih valut drugih držav omogočila čezmejne prenose brez sistema SWIFT (iz katerega so bile največje ruske banke izključene leta 2022).
 
"Z nacionalnimi digitalnimi valutami se trenutno ukvarja več kot 30 regulatorjev," je sporočila Olga Skorobogatova, prva namestnica guvernerke Banke Rusije. "Menim, da hitrost, s katero so se regulatorji poglobili v to temo, nakazuje na to, da bo nekaj držav v roku 5-7 let zagotovo dobilo svojo nacionalno digitalno valuto. In takrat bo mogoče obravnavati vprašanja neposredne integracije. V tem primeru sistem SWIFT morda niti ne bo potreben, saj gre za druge tehnološke interakcije."
 
Trenutno digitalno valuto aktivno uporablja Nigerija, številne države so začele izvajati pilotne projekte (Kitajska, Južna Afrika, Tajska, Singapur, Kazahstan, Savdska Arabija), več kot dvajset držav pa razvija lastno digitalno valuto (Indija, Nemčija, Francija, Italija, Španija, Brazilija, Kanada, Turčija, Avstralija).
 

Slabosti digitalnega rublja

 
  • Obresti na stanje na računu v digitalnih rubljih in denarno povračilo za nakupe se ne bodo obračunavali, to pomeni, da bodo digitalni rublji podvrženi inflaciji. Z njimi ne bo mogoče odpreti depozita ali najeti posojila.
  • Zaščita digitalnih rubljev ni stoodstotno zagotovljena: možni so hekerski napadi in goljufije. Toda s pomočjo kode bo denar lažje vrniti.
  • Teoretično bo imetje kode državnemu regulatorju omogočilo, da uvede omejitve pri uporabi digitalnih rubljev, vendar za zdaj takega cilja ni.
 

Foto: banki.ru

Vir:

Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru

 

Preberite tudi: