Rusija

Prodaja v Rusijo

Gospodarska politika vlade

V tretjem Putinovem mandatu je bil večji poudarek na konservativnih vrednotah, protizahodnjaštvu in nacionalizmu velikih sil. Invazija na Ukrajino je Rusijo izolirala od svetovnega gospodarstva. To bo vodilo do povečane vloge države v gospodarstvu, saj je zasebni sektor zaradi sankcij oslabljen, tujih naložb pa verjetno ne bo.

Gospodarska politika bo namenjena podpiranju gospodarstva, vendar so orodja za to postala močno omejena zaradi sankcij, saj je dejansko zamrznjenih približno polovica od 643 mlrd USD takratnega premoženja Centralne banke Rusije (CBR). CBR je uvedla strog nadzor kapitala, da bi preprečila popolno razprodajo rublja. Dejansko je bila Rusija odrezana od svetovnih finančnih trgov.

Vir: EIU; Factiva, maj 2022.

 

Trendi obnašanja kupcev in kupna moč


Ruski potrošniki pogosto kupujejo impulzivno. Velik pomen pripisujejo blagovnim znamkam, kakovosti izdelka ter njegovi življenjski dobi. Rusi so zelo zvesti blagovnim znamkam in pogosto vedo, kaj bodo kupili, še preden vstopijo v prodajalno. Družina ima v Rusiji pomembno vlogo in vpliva na nakupovalne navade. Večina ruskih potrošnikov kupuje za vso družino, le malo jih kupuje samo zase.

Ruski potrošniki cenijo zahodni način življenja, se radi izobražujejo in imajo sofisticiran okus. Oglaševanje prek televizije in spletnih socialnih medijev je pri prodoru izdelka na trg še posebej učinkovito.
 
 

Tržne poti, distribucija

Ruski maloprodajni sektor se v zadnjih letih hitro razvija. Razvile so se dobro organizirane distribucijske poti, zlasti v večjih mestih, v Moskvi in St. Peterburgu. Pomembna sprememba na ruskem maloprodajnem trgu se je zgodila leta 2016, ko so v Rusiji z novo zakonodajo prepovedali tradicionalno prodajo na ulici. Sem so spadali tudi kioski, ki so bili prej na voljo na vseh vogalih v velikih mestih.

Segment hipermarketov je v letu 2021 beležil -4 % upad prodaje, ki je dosegla 1,5 trln RUB ali približno 17,21 mlrd EUR. Družba Lenta je največji konkurent v tem segmentu, s 27 % tržnim deležem v letu 2021. Segment hipermarketov bo po napovedih v prihodnjih 5 letih rasel po 3 % povprečni letni stopnji (oziroma bo ob predpostavki nespremenjenih cen upadal po -6 %) ter v letu 2026 dosegel vrednost 1,3 trln RUB ali približno 14,9 mlrd EUR.

Diskontnim trgovcem se je v letu 2021 prodaja povečala za 23 % in dosegla 272 mlrd RUB ali 3,12 mlrd EUR. Največji diskontni trgovec v Rusiji je Torgservis 242 LLC, ki je imel v letu 2021 73 % tržni delež. Po napovedih bodo diskontni trgovci v prihodnjih 5 letih beležili 13 % povprečno letno rast, oziroma 9 % ob predpostavki nespremenjenih cen.

Največji trgovci na drobno po prihodkih:
 
Podjetje Prihodki v mio EUR (2021)
TANDER AO 51.085,63
AGROTORG OOO 45.153,19
Trading House PEREKRESTOK AO 33.167,33
X5 Retail Group NV 28.816,55
Magnit PJSC 23.903,56
LENTA OOO 16.279,11
LERUA MERLEN VOSTOK OOO 11.393,63

 

Spletna prodaja v Rusiji

Vrednost spletne maloprodaje se je v Rusiji v letu 2021 povečala za 38 % in dosegla 3.734 mlrd RUB ali približno 42,84 mlrd EUR.

Največji tržni delež na trgu imajo trgovci, ki svoje izdelke prodajajo na spletnih tržnicah. Njihov tržni delež je v letu 2021 znašal 27 %.


Digitalizacija se v Rusiji še naprej pospešuje, kar je dodatno spodbudila pandemija COVID-19. Odstotek prebivalstva, ki uporablja internet, se je v zadnjih 5 letih povečal iz 73 % na 86 % v letu 2021, predvsem zaradi velike penetracije pametnih telefonov. Omejitveni ukrepi zaradi pandemije COVID-19, izolacija in prehod na delo na daljavo, so prispevali k povečanju povpraševanja po spletnem nakupovanju v letih 2020 in 2021.
Prodor e-trgovine v Rusiji je največji v Moskvi, čeprav je tudi tukaj še veliko priložnosti za nadaljnji razvoj. Konkurenca med spletnimi ponudniki je zato v Moskvi večja in spodbuja naložbe v nove inovacije ter izboljšano distribucijo in logistiko v tej regiji. Moskva ima tudi najvišjo kupno moč in največji obseg poslovanja v Rusiji. Zunaj Moskve in večjih mest, kot je Sankt Peterburg, je prodor e-trgovine nizek, čeprav to predstavlja več priložnosti za rast. Zanimanje in naložbe v e-trgovino se povečujejo, kar pomaga spodbujati dinamično rast.

Analitiki napovedujejo, da bo spletna maloprodaja v Rusiji v prihodnjih 5 letih rasla po 18 % povprečni letni stopnji (oziroma 14 % ob predpostavki nespremenjenih cen) ter v letu 2026 dosegla vrednost 8.686 mlrd RUB ali 99,66 mlrd EUR.

Spletni ponudniki v Rusiji: 
  • Citilink OOO       
  • DNS Group          
  • Internet Resheniya OOO  
  • M Video OAO         
  • Metro Cash & Carry OOO           
  • Wildberries OOO       
   
Več o spletni prodaji v tujino in kako vam lahko pri tem pomagamo, si lahko preberete na tej povezavi
 

Javna naročila

 

Sejmi

  

Plačevanje

Pri novih kupcih je priporočljivo zahtevati predplačilo kot previdnostni ukrep, vse dokler stranki ne vzpostavita medsebojnega zaupanja. Šele nato se postopno vzpostavi delno plačevanje na odprt račun. 30/70 je običajno uporabljena struktura plačil za mednarodne transakcije v Rusiji, kar pomeni 30 % ob naročilu in 70 % ob dobavi. Pri velikih transakcijah financiranje lahko zagotovi banka. Izvozniki lahko zmanjšajo tveganje z bančno ali zavarovalno garancijo ruske banke.
 
Za obe strani postaja vse bolj privlačen tudi leasing, ki je v primerjavi s financiranjem bank ekonomsko bolj učinkovit, prožen in dostopen. Večina velikih ruskih bank ima leasing programe, ki jih ponujajo svojim strankam, narašča pa tudi število leasing podjetij, ki poslujejo v Rusiji in ki ruskim strankam ponujajo pogoje leasinga za uvoženo opremo. Oprema za letalstvo, energetiko, rudarstvo, gradbeništvo, transport in farmacevtsko industrijo, ki je običajno predraga za ruske kupce, je pogosto predmet leasing pogodb.


Več: Plačilni promet – izvozno okno

 

Transport in logistika

Pred rusko invazijo na Ukrajino se je najpogosteje za prevoz blaga v Rusijo uporabljal železniški transport, ki je predstavljal več kot polovico celotnega transportnega sektorja države.
Cestni transport je predstavljal približno 1/3, segment letalskega transporta pa okoli 13 % celotnega sektorja.

Zahodne sankcije, uvedene proti Rusiji, so močno prizadele tudi rusko transportno in logistično industrijo.

Rusko ministrstvo za promet je pripravilo strategijo okrevanja za industrijo potniškega letalstva, ki načrtuje 627 mlrd RUB () državne podpore do leta 2030, vendar bo industrija potrebovala vsaj 10 let, da si bo ponovno opomogla. Ruski letalski prevozniki morajo zaradi sankcij vrniti več kot 500 najetih tujih potniških letal tujim lizing podjetjem. 

Rusija ima 41 velikih pristanišč, od katerih je samo 11 opremljenih z infrastrukturo za uvoz-izvoz. Največje pristanišče je v Sankt Peterburgu.

Največja ladjarska družba Sovcomflot, ki je tudi med največjimi operaterji tankerjev na svetu, je bila zaradi sankcij prisiljena prodati približno ducat ladij kupcem v Aziji in na Bližnjem vzhodu, da bi odplačala posojila zahodnim bankam in prekinila poslovne vezi.


Najpomembnejša letališča so: 

Več:

 

Poslovni imeniki in koristne povezave:

 

Druge koristne povezave:Posodobljeno maj 2022.

_