Rusija

Poslovni obisk Rusije

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Rusiji

 
v letu 2021  
1. januar novo leto
4., 5., 6. januar novo leto (dela prosti dnevi)
7. januar pravoslavni božič
8. januar novo leto (dela prost dan)
23. februar dan braniteljev domovine
8. marec dan žena
1. maj praznik pomladi in dela
3. maj praznik pomladi in dela (dela prost dan)
9. maj dan zmage
10. maj dan zmage (dela prost dan)
12. junij dan Rusije
14. junij dan Rusije (dela prost dan)
4. november dan narodne enotnosti


Prazniki, ki so na soboto ali nedeljo, se praznujejo naslednji delovni dan oz. se premaknejo nedelovni dnevi.

Vir: www.timeanddate.com

 

Priporočena dnevnica

Dnevnica znaša 36 EUR. Za Moskvo in Sankt Peterburg je 71 EUR.

Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019)

 

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani www.gov.si.

 

Električna napetost

Električna napetost v Rusiji je 220 voltov, 50Hz. Vtikači so dvopolni po evropskem standardu.

 

Poslovni običaji

Ruska obleka je enostavna, temna obleka s kravato in belo srajco za gospode in temna obleka s svetlo bluzo za dame. Priporočena je konzervativna dolžina krila. Ravno tako se damam priporoča izogibanje dišav, šmink in pretiranega nakita. Navada je, da se damo naslavlja s priimkom in ne z imenom. Sprejemljiva so darila za poslovne sestanke, kot so predmeti za pisarno, kvalitetni nalivniki ali kemični svinčniki ter izbrana vina. Nikakor ne prinesite za darilo vodke, saj bi se to interpretiralo, kot da vaš gostitelj nima izbranega okusa. Ko prejmete vabilo na dom, sta škatla luksuznih čokoladnih bombonov ali šal za gostiteljico zelo dobrodošla ali pa neparno število rož v šopku. Ne dajajte rdečih rož, ker so znamenje ljubezni. Ko obiskujete rusko ortodoksno cerkev, morajo dame nositi gornji del z dolgimi rokavi in dolgo krilo, pa tudi pokrivalo ali pa šal zavit okrog glave. Suknjiča ne obešajte čez zadnji del stola, saj je to znamenje žalitve. Poskrbite zanj v garderobi. Nevljudno je, če v javnem prostoru stojite z eno roko v žepu. Izogibajte se poslovnim sestankom v juliju in avgustu in okrog državnih praznikov.

Splošni nasveti za poslovneža, ki obišče Rusijo
Poslovnež, ki pride v Rusijo, mora biti pripravljen na manjšo učinkovitost uradov, korupcijo in pretirano državno regulativo. Krajevna administracija ne more dovolj hitro slediti hitrim spremembam davčnega, pravnega in administrativnega sistema. Posledica so samovoljnost uradnikov, dolgotrajni postopki, neodločnost in protislovne informacije, ki lahko ohromijo ali omejijo delovanje celotnih podjetij ali oddelkov. Svetujemo potrpežljivost, domače strokovnjake, kot so računovodje in odvetniki, brez katerih je nemogoče obvladati vse pravne in davčne ovire pri ustanavljanju podjetja, ali pa dobre zveze na najvišjih ravneh. Medčloveški odnosi in osebno zaupanje so ravno tako pomembni kot dobri poslovni stiki.

PR nasveti za podjetja, ki odpirajo podružnice
Ko poslujete z Rusi, vam izredno pomaga dober glas, da prispevate k splošni blaginji skupnosti kot celote. Tako bo ta imela izredno velik interes za vaš uspeh in vam celo pomagala, ko se bodo prikazali problemi. Kot dodatna korist od pozitivne javne podobe je ta, da bodo lokalni uradi izredno težko ignorirali vaše legitimne zahteve, s težavo pa bodo tudi zahtevali podkupnine (kar je drugače pogost pojav).

 

Jezik

Uradni jezik v Rusiji je ruski, pisava je cirilica, ki ima 33 črk. Jezik je fonetični, pravil pri branju je malo in so zelo enostavna. Razumevanje in govorjene ruskega jezika je sprejeto z naklonjenostjo.

Osnovni slovarček (pdf)