Preoblikovanje Varšave z 237 km dolgo zeleno potjo, ki bo povezovala 129 krajev po prestolnici

petek, 11. september 2020


V glavnem mestu Poljske, Varšavi, načrtujejo 237 km dolgo zeleno pot, ki bo povezovala 129 krajev po prestolnici.

Pot z Varšavskega razvojnega foruma bo zajela celo mesto in trge, parke, vrtove, gozdove, rezervate, utrdbe in izbrana pokopališča povezovala v skladne sprehajalne in kolesarske poti z enotno prostorsko identifikacijo.

Pot bo dopolnjevala zasaditev dreves, naložbe v infrastrukturo, kot so ulični prehodi, brvi, mikro predori in javne zgradbe.

Patryk Dominik Zaremba s foruma je dejal: "Koncept je nastal iz opazovanja mestnega prostora in njegovega značaja: obsežne stavbe se prepletajo z zelenimi površinami, ki gradijo podobo Varšave kot aglomeracije z bujnim ekosistemom, zaradi česar je edinstveno mesto med številnimi drugimi mestnimi središči z intenzivnim urbanističnim načrtovanjem."

Čeprav se Varšava lahko pohvali z veliko parki in trgi pa so  ti med seboj ločeni, pogosto jih delijo široke ceste ali hitre ceste.

Zaremba je dodal, da  je varšavsko zelenje trenutno oaza mikroklime, ki jo je treba namerno "prebiti", da jo uporabimo. Koncept zelenih poti je razvit tako, da se razvija skupaj z rastjo mesta, da bi odgovoril na spreminjajoče se potrebe prebivalstva.

Načrt obsega veliko več kot le sajenje dreves ali gradnjo kolesarskih poti; vključuje oblikovanje mestnega prostora, varstvo okolja, prometni sistem, naložbe, šport in rekreacijo, pa tudi upravljanje mest ter zaščito spomenikov.

V ta namen so člani foruma sodelovali s TOBA Invest in Vinci Immobillier Polska, arhitekturnimi studii, ki so pomagali pri pripravi načrtov.

Oblikovalci upajo, da bodo Varšavo v prihodnosti oblikovali kot zeleno mesto z obilico parkov in vrtov, ki bodo dvignili življenjski standard prebivalcev.

Predstavniki Varšavskega razvojnega foruma so se že sestali z mestno upravo, da bi predstavili njihov koncept.

Lokalne oblasti so pokazale zanimanje za idejo in bodo preučile možnosti za njeno uresničitev v prihodnosti.

Društvo in poslovni klub Triglav - Rysy
E: triglav.rysy@gmail.com