Priprave na podpis sporazuma o proizvodnji in izvozu kanadskega vodikovega goriva v Nemčijo

četrtek, 18. avgust 2022
 
Na obisku v Kanadi se bo skupaj z gospodarsko delegacijo med 21. in 23. avgustom mudil nemški kancler Olaf Scholz, predsednika obeh vlad pa nameravata podpisati sporazum o proizvodnji in izvozu kanadskega vodikovega goriva v Nemčijo. Poleg gospodarske delegacije na obisku v Kanadi nemškega kanclerja prav tako spremlja nemški zvezni minister za gospodarstvo in varstvo podnebja Robert Habeck.
 

Poglabljanje energetskega partnerstva Nemčije in Kanade

Sporazum je del prizadevanj nemške vlade, da postane manj odvisna od ruske oskrbe z gorivom s poglabljanjem energetskih partnerstev s Kanado in drugimi državami. 
 
Nemčija polaga upe na vodik, tako zaradi svoje dolgoročne energetske varnosti kot tudi kot del prehoda na bolj zeleno gospodarstvo, saj le-ta pri uporabi kot gorivo ne proizvaja škodljivih emisij. Poleg zadovoljevanja energetskih potreb težke proizvodne industrije, bi se lahko vodik uporabljal tudi v komercialnem prometu ali za ogrevanje zgradb.
 
V tem trenutku Nemčija nima kapacitet za zadostno proizvodnjo vodika ter vidi Kanado kot potencialnega dobavitelja.
Medtem, ko v provinci Alberta pridobivajo vodik s postopkom, ki zahteva uporabo zemeljskega plina, pa nekatera podjetja vidijo atlantske province kot idealen kraj za pridobivanje vodika iz obnovljivih virov, katerega največji kupec bi bila Nemčija. 
 
Odkar je provinca Newfoundland and Labrador v začetku leta odpravila moratorij na gradnjo vetrnih elektrarn, ter objavila javni razpis za postavitev le-teh na kronskih posestih je 15 podjetij izrazilo interes za sodelovanje pri tovrstnih projektih, od katerih jih je nekaj usmerjenih prav na pridobivanje vodika s pomočjo vetrne energije. Provinca vidi srečanje kanclerja Scholza in premierja Trudeauja kot priložnost za vzpostavitev sektorja pridobivanja vodika.
 
Obisk se bo zgodil približno pet mesecev po tem, ko sta se Scholz in Trudeau srečala v Berlinu, da bi razpravljala o vrsti vprašanj, vključno s čisto energijo.
 
Zamisel o proizvodnji vodika iz obnovljivih virov je bila na dnevnem redu tudi maja, ko se je minister Habeck srečal s kanadskim ministrom za inovacije, znanost in industrijo, François-Philippe Champagne-om. Takrat je Habeck pojasnil, da Kanada ponuja veliko priložnosti, saj bi lahko nekega dne iz istih terminalov izvažali utekočinjeni zemeljski plin in vodik.
 
Med svojim potovanjem v Kanado ta mesec se bo kancler Scholz ustavil tudi v Montrealu in Torontu. Obiskal bo Montrealski inštitut za učenje algoritmov, ki izvaja raziskave in razvoj na področju umetne inteligence in kvantnega računalništva.
 
Kancler Scholz se bo srečal tudi s predstavniki kanadskih pokojninskih skladov in nekdanjim guvernerjem kanadske centralne banke Markom Carneyjem, ki je zdaj posebni odposlanec Združenih narodov za podnebne ukrepe in finance. Razpravljali bodo o spodbujanju naložb v prehod na obnovljive vire energije.
 
Povzeto po:
 


Pripravil:

Simon Pribac
Kanadsko slovenska gospodarska zbornica
e-mail: info@canslo.com

 

Preberite tudi:


Kakšni so globalni trendi na področju obnovljivih virov energije

Katere storitve nudijo slovenski poslovni klubi brezplačno