Pristanišče v Rotterdamu preizkuša blockchain tehnologijo za izboljšanje učinkovitosti natovarjanja kontejnerjev

torek, 14. julij 2020

Rotterdamsko pristanišče na Nizozemskem skupaj z nekaterimi vodilnimi svetovnimi ladjarskimi družbami preizkuša pilotni projekt, ki temelji na blockchain tehnologiji. S projektom želijo izboljšati varnost in učinkovitost več milijonov kontejnerjev, ki jih vsako leto iztovorijo v pristanišču.

Velika pristanišča in ladjarske družbe, kot so CMA-CGM, Hapag-Lloyd, MSC, ONE-Line, Hutchison Ports ECT Rotterdam, Rotterdam Fruit Wharf, Milestone Fresh, VTO in Portmade, bodo v trimesečnem pilotnem projektu sodelovale z belgijskim razvijalcem aplikacije T-Mining.

V pristanišču Rotterdam na Nizozemskem vsako leto raztovorijo milijone zabojnikov, ki jih napotijo na različne destinacije. Zbiranje teh zabojnikov v pristanišču je zapleten postopek, med katerim morajo ladjarska podjetja, špediterji, transportna podjetja in terminali tesno sodelovati, da bi zagotovili hiter in varen izpust tega tovora. Ta postopek pa prinaša tudi številna tveganja. Prevozniki, ki nameravajo na terminalu prevzeti določen kontejner, morajo imeti veljavno pravico prevzema. To dovoljenje izda ladjar. Špediter nato naroči prevoznemu podjetju, da naloži kontejner na terminalu. V obstoječi ureditvi se prevzemna pravica potrdi na terminalu s pomočjo PIN kode. Ta postopek zahteva ročno obdelavo, ki lahko povzroči številne napake, zamude ali celo goljufije. Nova blockchain aplikacija »Secure Container Release« bo sedaj nadomestila tradicionalno PIN kodo z digitalnim signalom.

Trenutni pilotni projekt bo preizkušal, kako najbolje izboljšati varnost postopka sprostitve zabojnikov v celotni verigi, od ladjarske družbe do končnega uporabnika. Aplikacijo, ki temelji na tehnologiji blockchain, je z vidika varnosti mogoče primerjati z bančnimi aplikacijami, ki zagotavljajo varnost podatkov.

Med pilotnim projektom bodo pravice prevzema za uvoz kontejnerjev s kodo PIN preusmerjene v digitalni žeton s pomočjo aplikacije »Secure Container Release«. Žeton je neke vrste digitalna palica, ki prehaja iz ene stranke do druge. Blockchain tehnologija preprečuje, da bi na poti ukradli ali kopirali avtorizacijo, ki jo je izdalo ladjarsko podjetje. Upravljalec terminala je tako lahko prepričan, da je kontejner s pomočjo digitalnega žetona naložen na ladjo pravega prevoznika. Žeton je tudi zaupen, zato ščiti podatke o verigi in preprečuje, da bi bili med postopkom razkriti in izpostavljeni komercialni odnosi. Pravzaprav niti razvijalec aplikacije T-Mining teh informacij ne bo mogel pregledati.

T-Mining je belgijsko podjetje s sedežem v Antwerpnu. V začetku leta 2020 je bilo podjetje izbrano za sodelovanje v programu pospeševalnikov PortXL, trenutno pa sodeluje pri praktični izvedbi tega pilotnega projekta.

Vir: Factiva, The Cointelegraph, PortNews

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT
Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike