Prodaja in nakup nepremičnin v zadnjih mesecih (julij in avgust 2020)

ponedeljek, 07. september 2020


Najboljši pokazatelj premikov na trgu nepremičnin v ZDA pokaže analiza oziroma statistika, ki je bila napravljena pri podjetjih, registriranih za selitve (www.bloomberg.com).

Po podatkih nacionalnega združenja nepremičnin je prodaja obstoječih domov julija 2020 po ponovnem okrevanju junija zabeležila 24,7-odstotno rast. Bloomberg poroča, da rekordno povečanje vsaj deloma spodbujajo "urbani izgnanci", ki iščejo več prostora med pandemijo in koristijo priložnost nizke hipotekarne stopnje. Novica vsekakor blagodejno vpliva na gospodarsko okrevanje Amerike. Glavni ekonomist NAR je za The Wall Street Journal povedal: "Stanovanjski trg je dejansko v fazi okrevanja in je zdaj v cvetoči fazi." Tudi selitvena podjetja v velikih mestih poročajo, da so preplavljena, saj je skoraj vsak drugi selitveni servis v New Yorku dejal, da mora delo zavrniti.

Medtem, ko je kriza covid-19 najbolj prizadela lastnike malih podjetij (do uradnih statistik je še vedno težko priti), je jasno eno: število strokovnjakov se zaradi izgube službe zmanjšuje, študenti se vračajo k staršem, družine bežijo iz mesta v predmestja, Newyorčani množično spreminjajo naslove.

Po podatkih FlatRate Moving se je število selitev med 15. marcem in 15. avgustom povečalo za več kot 46 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Število tistih, ki se selijo izven New Yorka, se je povečalo za 50 odstotkov - vključno s skoraj 232-odstotnim povečanjem v okrožju Dutchess in 116-odstotnim v okrožju Ulster v dolini Hudson.

Najboljši prikaz sedanje situacije je povedala ena od strank: "Zdel se mi je kot dan selitve v univerzitetnem kampusu. Vsa vrata so bila podprta, povsod so bili premikajoči se tovornjaki in pohištvo." In NYC ni osamljen primer selitev meščanov v okolice (suburbs). Podobno je v Los Angelesu, Chicagu …

To je povzročilo velik porast cen nepremičnin. Julij 2020 je bil tudi prvi mesec, da se je povprečna cena stanovanj v celotnih ZDA po podatkih NAR povzpela nad 300.000 USD. Obstoječa prodaja stanovanj v času pandemije narašča, ponudba se zmanjšuje.

Posledično pa posamezni analitiki vidijo "premike" in možnosti na drugih področjih. Profesor za nepremičnine in finance za Bloomberg CityLab pravi, da bo "tehnološki odhod" dolgoročno koristen za podjetja v Silicijevi dolini, saj jim ustvarja več prostora za najem in rast. Ne govori pa o velikosti teh podjetij, ki si bodo to lahko privoščila.

Slovenian American Business Association – SABA s sedežem v Clevelandu (www.sloaba.com) prav tako sledi opisanim trendom v Clevelandu, kjer pa so izseljevanju zaradi pandemije svoje dodali še neredi, ki se še stopnjujejo in so del vzrokov tudi v velikih mestih, a se jih toliko ne omenja.

Pripravil:
Jurček Žmauc, predsednik SABA
Slovenian American Business Association
E: jurcek.zmauc@sloaba.com