Prodaja nealkoholnega piva v Kazahstanu lani višja za 12 %

torek, 08. junij 2021

V letu 2020 se je v Kazahstanu prodaja piva povečala za 1% na 655 mio litrov. Prodaja piva se je zaradi omejitvenih ukrepov precej zmanjšala v restavracijah in barih, medtem ko se je v trgovinah povečala.

Največjo rast prodaje je dosegel segment brezalkoholnega piva, ki se mu je lani prodaja povečala za 12 %. Trend zdravja in dobrega počutja je vedno bolj prisoten tudi v Kazahstanu, zato postajajo brezalkoholna piva zelo priljubljena med potrošniki. Prav tako narašča tudi delež piva, ki se prodaja v pločevinkah. Potrošniki namreč menijo, da pločevinka ohranja temperaturo bolje kot steklenica, poleg tega pa je tudi lažja in ni tako krhka kot steklo. Cene piva so se v Kazahstanu v letu 2020 zvišale za povprečno 3 % na enoto.

V obdobju 2020-2025 naj bi prodaja piva na kazahstanskem trgu po napovedih rasla po 4 % povprečni letni stopnji in v letu 2025 dosegla obseg 798 mio litrov.

Največji konkurent na kazahstanskem trgu piva je družba Carlsberg Kazakhstan TOO, ki je imela v letu 2020 36 % tržni delež glede na obseg prodaje in je na 1. mestu izpodrinila pivovarno Efes. Efesov Bely Medved je bila v letu 2020 sicer še vedno najbolje prodajana znamka piva, toda Carlsbergovo pivo Zatecky gus ne zaostaja veliko, saj je bila to najbolj uspešna znamka leta 2020 med 8 najboljšimi.


 
Zatecky gus je trenutno 2. najbolje prodajana blagovna znamka piva na kazahstanskem trgu, pred Efesovo Kruzhko Svezhego. Tako Carlsberg kot Efes ponujata piva srednjega in višjega cenovnega razreda, medtem ko se regionalne lokalne pivovarne, kot sta Shymkent Pivo in Caspian Beverage, osredotočajo na nizkocenovno pivo.


Kazahstanske pivovarne in njihove blagovne znamke:
 
 • Amber Group TOO (Grolsch Amber) 
 • Bulgarpivo OAO (Pyatnitskoye) 
 • Carlsberg Kazakhstan TOO (Alma Ata, Baltika, Baltika 0, Baltika 3, Baltika 7 Baltika 9 Krepkoe, Baltika Cooler, Beerkhan, Bolshaya Kruzhk, Carlsberg Bezalkogolnoe, Derbes, Dobriy Bobr, Holsten, Irbis, Kronenbourg 1664 Blanc, Tuborg, Zatecky gus, Zhigulevskoye Firmennoye Zhivoye) 
 • Caspian Beverage Holding AO (Almatinskoe Zhigulevskoe) 
 • Efes Kazakhstan AO IP (Amsterdam Navigator, Bavaria, Bely Medved, Efes Bezalkogolnoe, Efes Pilsner, Grolsch, Karagandinskoe, Kruzhka Svezhego, Miller Genuine Draft, Shchedry Pivovar, Slavna Pivnice, Stary Melnik, Velkopopovický Kozel, Zhigulevskoye) 
 • Kazakhstanskaya Pivnaya Companiya TOO (Löwenbräu, Stella Artois) 
 • Lindemans Brouwerij NV (Lindemans Kriek) 
 • Perviy Pivzavod TOO (5 Okean, Bolshoy Kit, Heineken, Korona Alatau, Pivzavod 1, Veseletskiy Khmel, Yichang, Zhigulevskoye, Zhiguli Barnoye, Zolotaya Kruzhka) 
 • Pivovarnya Kozhevnikovo (Sakura) 
 • Rosa AO (Pavlodarskoe) 
 • San Inbev OAO (Hoegaarden, Klinskoye) 
 • Shymkent Pivo AO (Shymkentskoe)
 
 
Tržni deleži pivovarn v Kazahstanu
(Skupen obseg prodaje v letu 2020 v %)Viri: Factiva, Eurominitor International

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije