Proizvodnja TV aparatov se je v Iranu lani povečala za 57 %

četrtek, 21. januar 2021

Po podatkih, ki jih je objavilo iransko Ministrstvo za industrijo, rudarstvo in trgovino, se je je proizvodnja televizijskih sprejemnikov v Iranu v prvih 9 mesecih tekočega iranskega koledarskega leta (20. marec – 20. december 2020) medletno povečala za 57,6 %.

Podatki ministrstva kažejo, da je bilo v tem devetmesečnem obdobju izdelanih 901.500 televizijskih sprejemnikov, medtem ko so jih v enakem obdobju preteklega leta izdelali le 572.200.

Iran si je za tekoče iransko koledarsko leto, ki se konča 20. marca 2021, zastavil cilj, da v državi izdelajo 12 mio gospodinjskih aparatov, so sporočili iz ministrstva.

Sekretar iranskega Združenja proizvajalcev gospodinjskih aparatov Abbas Hashemi je nedavno dejal, da je domača proizvodnja opreme in delov, ki se uporabljajo v industriji gospodinjskih aparatov, Iranu prihranila 220 mio USD. Trenutno iranski proizvajalci pokrijejo 70 % do 75 % potreb gospodinjskih aparatov v državi, je na tiskovni konferenci povedal Abbas Hashemi.

Po navedbah Hashemija je iransko Združenje proizvajalcev gospodinjskih aparatov nedavno ustanovilo oddelek za proizvodnjo delov, katerega namen je spodbujati položaj proizvajalcev komponent v združenju, da bi poglobili domačo proizvodnjo potrebnih delov in opreme v tej industriji. Hkrati pa želijo preko Združenja in posebne platforme povezati vse proizvajalce gospodinjskih aparatov s proizvajalci komponent.

Iran ima v tej industriji različne konkurenčne prednosti v smislu dobave surovin, kot so jeklena pločevina, petro-kemikalije ter bakreni in medeninasti profili. Konkurenčno prednost predstavljajo tudi nizki stroški energije in delovne sile, pa tudi strateški položaj države v primerjavi z drugimi državami v regiji.

"Razvoj izvoza v države v regiji in v sosednje države je torej mogoč tudi kljub močnim regionalnim konkurentom", je dodal Hashemi.

Iranska vlada je v zadnjih letih sledila novi strategiji za podporo domači proizvodnji, da bi nevtralizirala vplive ameriških sankcij, hkrati pa zmanjšala odvisnost gospodarstva od prihodkov, ki jih ustvari naftna industrija.

Tudi sektor gospodinjskih aparatov se je v Iranu v zadnjih letih močno povečal. V zadnjih dveh letih je proizvodnja gospodinjskih aparatov občutno narasla. V preteklem koledarskem letu 1398, ki se je končalo 19. marca 2020, se je proizvodna zmogljivost te industrije v primerjavi s predhodnim letom povečala za 10 %.

Na Združenju proizvajalcev gospodinjskih aparatov v Iranu so pojasnili, da se je po umiku tujih proizvajalcev s trga, močno povečala proizvodnja domačih podjetij, stopnja brezposelnosti v tem sektorju pa se je znatno zmanjšala.

"Čeprav je bilo pričakovati, da bo iranska industrija gospodinjskih aparatov, tako kot nekatere druge, utrpela negativne učinke pandemije korona virusa in ameriških sankcij, pa je otvoritev več novih projektov v tej industriji pokazala, da se industrija močno širi in gre naprej", je povedal Hamidreza Qaznavi.Viri: Factiva, Tehran Times. Mehr News Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav