Prva vetrna elektrarna v republiki Ruske federacije Jakutija

sreda, 29. avgust 2018

V ruski arktični vasici Tiksi so postavili prvo vetrno elektrarno. Gre za prvo fazo postavitve vetrnega parka, ki ga postavlja rusko podjetje RusHydro v sodelovanju z japonskimi partnerji. V notranjosti vetrne turbine so postavljene električne in optične linije za priključitev proizvodne opreme in kontrolnih sistemov. Vgradnja druge turbine je že v zaključni fazi, tretja pa bo nameščena v začetku tega septembra. Predvideno je, da bo vetrni park začel obratovati konec leta 2018. V prvi fazi bo deloval skupaj z obstoječo dizelsko elektrarno v vasi. V letu 2019 je v načrtu izgradnja nove dizelske elektrarne z zmogljivostjo 3 MW ter namestitev sistema za shranjevanje energije.
 
Projekt izgradnje vetrne elektrarne se izvaja v skladu s sporazumom, sklenjenim med avtonomno republiko Ruske federacije Jakutijo (uradno Republika Saha), ruskim podjetjem JSC RusHydro in japonskima podjetjema Komaihaltek Inc. in NEDO. Vetrni park je edinstven ne samo za Jakutijo, temveč tudi za vso Rusijo. Prvič v državi so tri vetrne elektrarne s skupno zmogljivostjo 900 kW, dizelski generatorji s skupno zmogljivostjo 3 MW in sistem za shranjevanje energije, združeni v en sam tehnološki kompleks, ki ga upravlja avtomatizirani sistem. Novi kompleks vetrnih elektrarn bo izolirani polarni vasici Tiksi, kjer živi okoli 4.600 ljudi, povečal zanesljivost oskrbe z električno energijo. Vasica bo tako zmanjšala svojo odvisnost od dragega uvoženega goriva. Novi vetrni park bo vseboval tri vetrne turbine s skupno zmogljivostjo 300 kW, ki jih proizvaja japonska družba Komaihaltec Inc. Višina stolpa je 41,5 m, premer lopatic pa 33 m. Oprema je posebej izdelana in prilagojena za obratovanje v ekstremnih podnebnih razmerah na Arktiki.
 
Javna delniška družba RusHydro združuje 90 enot za proizvodnjo elektrike iz OVE, tako v Rusiji kot tudi v tujini, številne termoelektrarne, omrežni sistem na Daljnem vzhodu, pa tudi več energetskih podjetij ter raziskovalnih in razvojnih inštitutov. Družba ima tudi 90 % delnic v mednarodni energetski korporaciji CJSC. Nameščene kapacitete podjetja dosegajo 39 GW. V prvem polletju leta 2018 je skupina RusHydro povečala proizvodnjo električne energije za 6 % v primerjavi z istim obdobjem lani na 67,37 mlrd kWh. Od 30. septembra 2017 ima ruska vlada v družbi RusHydro 60,56 % lastniški delež.
 
Vir: Mena Report

Več informacij o globalnih trendih na področju OVE