Prvi objekt za recikliranje baterij za EV v EU bo na Poljskem

torek, 13. april 2021

Električna vozila so glavna rešitev za zmanjšanje emisij CO2 v prometu in onesnaženosti zraka, vendar njihova širitev povzročila težavo glede rabljenih baterij. Recikliranje lahko zmanjša potrebo po pridobivanju mineralov in proizvodnji surovin.

Po vsem svetu ni veliko tovarn za recikliranje baterij, saj je število električnih vozil še majhno. Vse več podjetij in proizvajalcev avtomobilov že načrtuje recikliranje, da bi prihranili stroške. Na primer, nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen je nedavno odprl pilotni obrat za recikliranje v Salzgitterju, medtem ko kanadsko podjetje Li-Cycle razvija največjo tovarno za recikliranje baterij v Severni Ameriki. Ta objekt bo proizvajal kovine, ki jih je mogoče ponovno uporabiti kot surovine za nove baterije.

Poljsko podjetje Elemental Holding zbira in reciklira kovine iz skupine platin ter električne odpadke. Deluje na Poljskem, v drugih evropskih državah, na Bližnjem vzhodu in v Združenih državah Amerike.

Proizvodnja in uporaba recikliranih baterij lahko privede do 98 % prihrankov, v primerjavi z uporabo primarnih baterij, ter do učinkovitejše rabe redkih naravnih virov.

Po podatkih Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) bo tovarna na Poljskem proizvajala sekundarne kovine in druge materiale, ki jih je mogoče ponovno uporabiti kot surovine za nove baterije ali druge namene, kar zagotavlja bistveno storitev v vrednostni verigi litij-ionskih baterij.

EBRD bo za projekt namenila posojilo v višini 25 mio EUR, projekt pa sofinancirata tudi Polands NCBR in Evropska unija.
 
EBRD je sporočila, da je odobrila posojilo v višini 25 mio EUR družbi Elemental Holding v okviru širšega paketa za financiranje gradnje pionirskega obrata, enega prvih na svetu za obdelavo izrabljenih litij-ionskih baterij za električna vozila in druge odpadke, ki vsebujejo kovine, ki so kritične za e-mobilnost.
 
Objekt na Poljskem vključuje uvajanje najsodobnejše inovativne tehnologije, ki jo dopolnjuje in sofinancira Poljski nacionalni center za raziskave in razvoj (NCBR) ob podpori Evropske komisije.


 

Viri: Factiva, Awareness Times Newspaper

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav