Rast BDP Srbije ničelna, če bo vojna v Ukrajini trajala do konca leta

ponedeljek, 18. julij 2022
 

Dunajski inštitut za mednarodne ekonomske študije: dva scenarija za Srbijo

"Če se vojna v Ukrajini ne bo hitro končala in se bo nadaljevala do konca tega leta, bo inflacija v Srbiji 14 odstotna, gospodarska rast pa ničelna," je povedal ekonomist za področje Balkana na Dunajskem inštitutu za mednarodne ekonomske študije, Branimir Jovanović.

V intervjuju za Beto je dejal, da ima Inštitut za Srbijo izdelana dva scenarija – če se bo vojna hitro končala, potem bo gospodarska rast približno 3,6 odstotna, inflacija pa 10 odstotna, črni scenarij pa se bo uresničil, če se bo vojna nadaljevala do konca letošnjega, oziroma celo v naslednjem letu. "V pesimističnem scenariju naj bi bila letos stopnja inflacije 14 odstotna, gospodarska rast pa ničelna, kar pomeni gospodarsko stagnacijo ob dvomestni inflaciji," je dejal Jovanović.

Omenil je, da scenarij gospodarskih gibanj ob morebitnem nadaljevanju vojne v Ukrajini resda ni podrobno obravnavan, bi pa bila rast bruto domačega proizvoda in inflacije nekako v skladu z najbolj črnimi predvidevanji. Projekcije glede obrestnih mer niso bile izvedene, bodo pa slednje vsekakor rasle vzporedno z inflacijo ter višanjem obrestnih mer Narodne banke Srbije (NBS). Poudaril je tudi, da so realne obrestne mere oziroma obrestne mere, prilagojene stopnji inflacije, trenutno negativne.

Po njegovih besedah je nadzor nad cenami osnovnih živil v državi v trenutni krizi več kot dobra rešitev. "Izdelki s fiksnimi cenami imajo v skupni proizvodnji manjši delež, gre za zgolj nekaj osnovnih proizvodov, kar pomeni, da je škoda, povzročena z zamrznitvijo cen, minimalna.  Po drugi strani pa se na takšen način pomaga revnim, ki so največji porabniki teh osnovnih izdelkov. Pa še stopnjevanje inflacije se na takšen način upočasni", je  povedal Jovanović.

Po njegovih besedah je bila inflacija v Srbiji novembra lani, tik preden so zamrznili cene, 7,5 odstotna, torej najvišja v regiji, maja letos pa 10,4 odstotna, kar državo uvršča med tiste z najnižjo stopnjo inflacije v regiji. Poudaril je še, da sta v minulem letu Bosna in Hercegovina ter Severna Makedonija imeli 3-4 odstotno inflacijo, zdaj pa imata 12-13 odstotno, kar dejansko pomeni da "zamrznitev cen prinaša rezultate".

Vir: Ekapija

Pripravila:
mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
E: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi: 

Priložnosti na trgu