Rast biotehnološkega sektorja v Iranu

torek, 24. avgust 2021

Iran je na področju biotehnologije na 12. mestu v svetu in 1. v zahodni Aziji, saj je 9,5 % prihodkov iranskih podjetij, ki temeljijo na znanju, in več kot 60 % njihovega izvoza, povezanih z biotehnologijo.

Letni denarni prihranki v višini 1 mlrd USD od proizvodnje 22 biofarmacevtskih izdelkov, uvrščajo Iran na 1. mesto na področju biotehnoloških izdelkov in cepiv v zahodni Aziji ter med 5 najboljših v celotni Aziji.

Doslej so v Iranu izdelali 27 biotehnoloških zdravil, 12 projektov cepiv, 90 farmacevtskih surovin in 55 projektov na področju kmetijstva in varnosti preskrbe s hrano. 8 večjih podjetij v državi upravlja s 117 prednostnimi izdelki na področju biofarmacevtike, farmacevtskih surovin, cepiv, probiotikov, in kemičnih zdravil.

Iranski Svet za razvoj biotehnologije si prizadeva za pospešitev izvajanja tovrstnih programov, zato sklepa memorandume o soglasju s sposobnimi podjetji, določa proizvodne prioritete, pospešuje in vodi zagonska podjetja ter zagotavlja finančno podporo.

Trenutno je v Iranu dejavnih več kot 5.700 podjetij, ki temeljijo na znanju in proizvajajo različne izdelke za potrebe domačega trga.

Predsednik iranskega biotehnološkega združenja, Syrous Zeinali je sporočil, da v Iranu trenutno poteka 15 različnih projektov proizvodnje cepiv proti Covid-19, od tega 6 za farmacevtsko skupino Barakat, iranski inštitut Pasteur, iransko ministrstvo za obrambo, univerzo Baqiyatallah, raziskovalni inštitut za cepiva in serum ter za družbo CinnaGen. Poleg uspešnih projektov na področju proizvodnje diagnostičnih kompletov za Covid-19, v Iranu potekajo tudi projekti na področju zdravljenja Covid-19.

Predsednik iranskega biotehnološkega združenja je dejal, da je Iran med petimi najboljšimi državami v Aziji na področju biotehnologije, kljub hudim sankcijam, ki so prizadele državo v zadnjih desetletjih. Država ima velike zmogljivosti na področju razvoja znanja. »Danes lahko z zelo omejeno opremo v laboratorijih proizvajamo izjemno dragocene biotehnološke izdelke in farmacevtske spojine, katerih zelo majhna količina je enakovredna tisočim sodčkov nafte,« je dejal Zeinali. Po njegovem mnenju vstop državnih biotehnoloških izdelkov na borzo Farabourse kaže na rast biotehnološke industrije v državi.

Iran med 23. in 26. avgustom organizira 4. mednarodno konferenco in 12. državni kongres biotehnologije Irana. Gre za največja in najbolj znana dogodka na področju biotehnologije, kjer domači in tuji znanstveniki pregledajo najnovejše študije biotehnoloških raziskav. Oba dogodka bosta potekala na spletu.


Viri: Factiva, Trend News Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju biotehnologije