Razcvet investicij v OVE v Avstraliji

torek, 23. marec 2021

Obeti za naložbe v avstralsko obnovljivo energijo so dobri, saj se kapitalski trgi odločno odmikajo od naložb, ki temeljijo na ogljiku.

Analiza avstralskega sektorja obnovljivih virov, ki jo je opravila družba MinterEllison, je pokazala, da 65 % obstoječih mednarodnih in domačih vlagateljev v letu 2021 načrtuje povečanje naložb v avstralski sektor obnovljivih virov. Zaradi pandemije COVID-19 so nekateri investitorji začasno prekinili naložbe. A več kot polovica od njih zdaj ponovno nadaljuje z naložbami, nadaljnjih 35 % pa se jih namerava vrniti na trg v roku enega leta.

Avstralija se uvršča med države, ki ponujajo najbolj ugodno podporno finančno okolje za obnovljive vire energije. Lahko jo primerjamo z velikimi trgi obnovljivih virov v Evropi, kot je Nemčija ali pa v Severni Ameriki, kjer izstopa Kanada.

Na rast trga obnovljivih virov energije v Avstraliji vplivajo številni dejavniki.

Eden od njih je veliko povpraševanje investitorjev v ta sektor.

Drugi pomemben faktor predstavljajo ambiciozni programi posameznih držav in ozemelj. V Zahodni Avstraliji je na primer državna vlada predstavila svoj ambiciozni cilj o obnovljivem vodiku, medtem ko se zvezna država Novi Južni Wales (NSW) prizadeva, da bi postala velesila na področju obnovljivih virov energije. Država namerava v naslednjih 10 letih proizvesti 12 GW čiste energije ter še 2 GW energije za skladiščenje, kar bi lahko sprostilo 32 mlrd USD zasebnih naložb.

Tretji dejavnik rasti trga je izboljšanje tehnologije shranjevanja in boljša uporaba obstoječih omrežij.

Zaupanje v avstralski sektor obnovljive energije je močno, vendar se sektor še vedno sooča z izzivi, kot je dostop do omrežja, ki je bilo v osnovi razvito za distribucijo termične energije.

Raziskava navaja, da je lahko kombinacija sončne in vetrne energije ter skladiščenja obnovljive energije ključ do zanesljive in dosledne proizvodnje, saj je obstoječa proizvodnja energije iz toplotnih virov že na koncu svoje življenjske dobe. Hibridne rešitve, ki združujejo veter, sonce in skladiščenje, imajo ogromen potencial za Avstralijo, pri čemer vidijo investitorji najmanjša tveganja za investicije v segmentu obnovljivega vodika.

Novembra 2019 je avstralska vlada sprejela nacionalno strategijo za obnovljivi vodik do leta 2030 in pozneje napovedala še začetek financiranja vodikovega sklada v višini 250 mio USD za podporo uvajanju komercialnih projektov za obnovljiv vodik.

Rezultati raziskave MinterEllison torej kažejo, da namerava 65 % obstoječih vlagateljev povečati naložbe v sektor obnovljivih virov v Avstraliji v naslednjih 12–24 mesecih. Glavne prednosti Avstralije so po mnenju vlagateljev podnebje in topografija, napredna tehnologija, ugoden davčni režim ter politična in regulativna stabilnost države.
 


Viri: Factiva, The Australian
 
Več informacij o globalnih trendih na področju energetike in obnovljivih virov energije