Razvoj gospodarskih sporazumov med EU in Kanado

torek, 26. oktober 2021

Jeseni 2021 obeležujemo 4 leta, odkar je v veljavi gospodarski sporazum CETA med Kanado in Evropsko unijo, ki je samo v lanskem letu vzpodbudil kar 15-odstotno povečanje izvoza EU v Kanado.

CETA ni prvi gospodarski sporazum med Kanado in EU, različni sporazumi in dogovori o medsebojnem gospodarskem sodelovanju se med Kanado in EU pletejo že od sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Leta 1976 sta takratna Evropska gospodarska skupnost in Kanada podpisali okvirni sporazum o gospodarskem sodelovanju, ki je bil prvi tovrstni uradni sporazum med evropskim organom in industrijsko razvito tretjo državo. V Ottawi se je takrat odprla tudi pisarna Delegacije Evropske unije v Kanadi.

Leta 1990 so evropski in kanadski voditelji, ki so razširili obseg svojega dialoga, sprejeli Deklaracijo o čezatlantskih odnosih. 
Leta 1996, je bila v Ottawi podpisana nova politična deklaracija o odnosih med EU in Kanado, s katero je bil sprejet skupni akcijski načrt, ki opredeljuje dodatna posebna področja za sodelovanje.

Na podlagi omenjenih predhodnih sporazumov je bil oktobra 2016 podpisan sporazum CETA, ki pokriva približno petino svetovnega gospodarstva in pogajanja za dosego le-tega pa so trajala skoraj desetletje. 

Odpravljenih je bilo 98 % vseh tarif na blago, s katerim se trguje med Kanado in EU. CETA sicer velja za "najbolj ambiciozen trgovinski sporazum, ki ga je EU do sedaj sklenila". Večina tarif je bila odstranjena, ko je sporazum leta 2017 vstopil v začasno veljavo. 
Po drugi strani pa CETA ne omogoča popolne odprave carinskih kontrol med Kanado in EU – čeprav spodbuja uporabo naprednega elektronskega preverjanja za pospešitev carinskih postopkov.

Leta 2016 je po približno sedmih letih pogajanj, prišlo do skorajšnjega neuspeha dogovora o sporazumu CETA. To se je zgodilo, ko je zakonodajalec v Valoniji – belgijski regiji s približno 3,5 milijona prebivalcev – Kanadi nakazal, da nasprotuje ključnim določbam predlaganega dogovora in bi zato blokiral sporazum. Medtem ko so bili ti pomisleki od takrat večinoma zglajeni, je takratna kanadska ministrica za mednarodno trgovino Chrystia Freeland trdila, da je sporazum na tej točki "nemogoč". Takratna komisarka EU za trgovino Cecilia Malmstrom je tudi dejala, da "če ne moremo skleniti [posla] s Kanado, nisem prepričana, da lahko sklenemo [enega] z Združenim kraljestvom."

Danes je CETA eden ključnih povezovalnih členov med Kanado in Evropo. Omogoča nove priložnosti tako za kanadska kot tudi za evropska podjetja ter prav tako odpira možnost evropskim podjetjem za kandidaturo in potegovanje za posel pri kanadskih javnih razpisih.

Povzeto po: www.theglobeandmail.com/business/commentary/article-ceta-takes-centre-stage-at-latest-canada-eu-summit/

Uredil: Simon Pribac


Za svetovanje in pomoč pri vzpostavitvi podjetja in poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon.pribac@gmail.com telefon: 064 187 110.