Rekordna rast litovskega biotehnološkega sektorja

torek, 05. oktober 2021

Litovski biotehnološki sektor se je leta 2020 povečal za 87 %, kar je najhitrejša rast v zadnjem desetletju. Po podatkih Litovskega združenja za biotehnologijo je razcvet biotehnološkega sektorja, ki je večinoma skoncentriran okrog mesta Vilnius (Vilna), močno povezan s prizadevanji teh podjetij pri zajezitvi pandemije. V letu 2020 je litovski biotehnološki sektor ustvaril skoraj 2 mlrd EUR prihodkov, približno 2.500 ljudi pa je bilo zaposlenih samo v zasebnem sektorju.

Kot je povedal Tomas Andrejauskas, predsednik Litovskega združenja za biotehnologijo, so številna biotehnološka podjetja pomagala zajeziti pandemijo, nekatera pa so začela proizvajati nove izdelke, kot so kompleti za testiranje in celo komponente za cepiva. Sektor se tudi pripravlja na izvajanje obsežnih projektov, kot je proizvodnja cepiv proti COVID-19.

Podjetje Thermo Fisher Scientific Baltics, ameriški biotehnološki velikan, ki ima podružnico v mestu Vilna, je začel množično proizvajati reagente za testiranje na COVID-19, kar je znatno pospešilo rast podjetja. Leta 2021 je podjetje odprlo novo proizvodno stavbo za povečanje proizvodnje in dobave reagentov podjetjem, ki razvijajo cepiva in terapije na osnovi mRNA, vključno s cepivi proti COVID-19.

Northway Biotech je drugo biotehnološko podjetje, ki deluje v glavnem mestu Litve in je eden od kandidatov za proizvodnjo cepiv. Podjetje, ki je leta 2020 povečalo svoj dobiček za več kot 30 %, je potrdilo, da bi lahko aktivno snov cepiv proizvedli že v enem letu, pri tem pa bodo morali sodelovati s podjetji za polnjenje. Po objavi, da je njegovo zdravilo proti koronavirusu, ki je nastalo v sodelovanju s švicarskimi partnerji, že v fazi kliničnih preskušanjih, je podjetje Northway Biotech pritegnilo velik nacionalni interes.

Pomembne korake pri oblikovanju pandemičnih rešitev je naredilo tudi podjetje Imunodiagnostika UAB s sedežem v mestu Vilna, ki je predstavilo prvi litovski komplet za testiranje protiteles proti SARS-CoV-2 z antigenom, ki ga proizvaja Baltymas UAB.

Znanost o življenju je strateška prednostna naloga države. Medtem ko sektor biotehnologije trenutno prispeva približno 2,5 % k litovskemu BDP, ima vlada za cilj do leta 2030 povečati ta delež na 5 %.

Sektor letos praznuje tudi 50 letnico delovanja. Leta 1971 je mesto Vilna postalo eno od 5 mest v Sovjetski zvezi, ki je zgradilo tovarno encimov, ki ji je kasneje sledilo še raziskovalno središče. To je dalo močan temelj litovski biotehnološki industriji. Danes je biotehnološki sektor eden najhitreje rastočih sektorjev v državi.

Leta 1962 se je Sovjetska zveza odločila začeti raziskave in razvoj proizvodnje in uporabe encimov ter zgradila 5 tovarn encimov: 3 v Rusiji, 1 v Kazahstanu in 1 v Litvi, v Vilni. Proizvodne tehnologije in opremo so pripeljali iz francoskih podjetij Rapidas in Nordon. Gradnja tovarne encimov v Vilni se je začela leta 1968 in končala leta 1970, kar je omogočilo začetek delovanja v začetku leta 1971. Na začetku so eksperimentalni in proizvodni oddelki s tehnologijo, kupljeno iz Francije, izdelovali 4 izdelke: 1 encim za razgradnjo beljakovin in 3 amilolitične encime za prebavo škroba. Sčasoma so portfelju dodali še nove izdelke, razvite v Sovjetski zvezi. Znanstveno raziskovalni center je bil ustanovljen leta 1971 v isti tovarni. Leta 1972 je to raziskovalno središče pridobilo status osrednjega znanstveno raziskovalnega laboratorija in postalo temelj edinega Inštituta za uporabno encimologijo v Sovjetski zvezi, ustanovljenega leta 1975. Kasneje se je preimenoval v Inštitut za biotehnologijo, ki je danes del Life Science Centra na Univerzi v Vilni.

Inštitut za uporabno encimologijo je bil ustanovljen za vso ZSSR. Ko se je Litva leta 1990 osamosvojila, je postal inštitut prevelik za majhno državo, zato je del od skupno 800 znanstvenikov moral oditi. Tisti, ki so ostali, so začeli ustanavljati odcepljena podjetja, in nekatera od teh, kot so Thermo Fisher Scientific Baltics, Teva Baltics, Biocentras in Biopolis, so še danes v Litvi. 10 let po letu 1990 v Litvi ni bilo ustanovljenih novih podjetij, šele kasneje se je rast biotehnološkega sektorja okrepila.

Posamezni delavec v litovskem biotehnološkem sektorju je leta 2020 ustvaril 780.000 EUR prihodkov, leto prej pa 500.000 EUR. Na splošno so se prihodki litovskega biotehnološkega sektorja v zadnjem desetletju povečali 9 x, z 226 mio EUR v letu 2010 na skoraj 2 mlrd EUR v letu 2020.

Viri: Factiva, bne IntelliNews, Business World Agency

Več informacij o globalnih trendih na področju biotehnologije