Rekordni obseg tovornega prometa letališča v Budimpešti

torek, 18. maj 2021

Letališče v Budimpešti je letos aprila pretovorilo 16.691 ton tovora, kar je 62 % več kot leto prej. V prvih 4 mesecih 2021 se je količina tovora povečala za 30 % na 56.200 ton.

Letališče (Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Üzemeltető Zrt.) si prizadeva, da bi postalo stičišče za tuje logistične operaterje. Družba je konec leta 2019 dogradila BUD Cargo City, 32.600 m2 velik tovorni kompleks na letališču. Novi objekt je letno tovorno zmogljivost letališča dvignil s 150.000 ton na 250.000 ton.

Družba je podpisala sporazum o sodelovanju s kitajsko družbo Henan Airport Group, ki upravlja mednarodno letališče Zhengzhou, in kitajsko-madžarskim podjetjem za razvoj poslovanja in logistike CECZ/Utlink, za vzpostavitev zračne poti med Madžarsko in Kitajsko. Kot rezultat tega sporazuma bi lahko tovorni promet letališča letos narasel na rekordnih 150.000 ton, medtem ko je leta 2020 dosegel 135.500 ton, je povedal novo-imenovani izvršni direktor letališča, Chris Dinsdale.

Aprila 2021 je Letališče Franza Liszta v Budimpešti prepeljalo 64.861 potnikov, kar je -95,2 % manj kot v enakem obdobju leta 2019. Največji padec prometa so zabeležili aprila 2020, ko je letališče zaradi prve blokade po začetku pandemije prepeljalo manj kot 10.000 potnikov.

Chris Dinsdale zaradi hitrega cepljenja pričakuje hitrejše okrevanje prometa, tako na Madžarskem kot v drugih regijah. Zato napoveduje znatno okrevanje v letu 2021, saj je več letalskih družb po odpravi omejitev že napovedalo ponovno vzpostavitev letov. Evropske letalske povezave na kratke razdalje bi se lahko vzpostavile najprej, medtem ko se bodo čezoceanski leti na dolge razdalje vzpostavili bistveno kasneje.

V letališče v Budimpešti je bilo v zadnjih 2 letih vloženih 60 mlrd HUF ali približno 167 mio EUR investicij.

Družba v letu 2025 načrtuje začetek gradnje novega potniškega terminala. Predvidena je tudi gradnja večnadstropnega parkirišča in kompleksno vozlišče javnega prevoza, ki bo povezano z železnico.

Železniška povezava, ki naj bi povezovala mednarodno letališče Franza Liszta z 20 km oddaljeno prestolnico, je v načrtu že več let, a o projektu še ni bila sprejeta nobena odločitev.
 
Chris Dinsdale ni posredoval nobenih informacij o morebitnem prevzemu letališča. Oktobra 2020 je konzorcij družb, vključno z investicijsko družbo Indotek in naftno družbo MOL, podal ponudbo za prevzem letališča. Načrtovana pridobitev bi se ujemala z vladnimi načrti za povečanje državnega lastništva v strateških sektorjih.
 
Med lastnike letališča v Budimpešti sodijo singapurski investicijski sklad GIC, kanadski pokojninski sklad Caisse de dépôt et direction du Québec in nemški letališki operater AviAlliance. Nobeden od njih še ni nakazal namere, da bi prodal svoj delež.
 

 
Viri: Factiva, bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike