Rekordno leto za nemško kemično industrijo

četrtek, 18. november 2021

Leto 2021 je za nemško kemično in farmacevtsko industrijo rekordno, kljub upočasnitvi poslovanja. Zaradi velikega globalnega povpraševanja po cepivih proti korona virusu in strmega naraščanja cen kemikalij, naj bi se prodaja letos po ocenah nemškega panožnega združenja VCI, povečala za 15,5 % na 220 mlrd EUR.
 
S tem bo industrija presegla dosedanji rekord iz leta 2018, ko je zabeležila 203 mlrd EUR prodaje.
 
Kljub odličnim rezultatom pa visoke cene energije in pomanjkanje surovin vse bolj obremenjujejo ta industrijski sektor, ki zaposluje okoli 466.000 delavcev po vsej državi. Obeti za zimo so zato manj optimistični.

 
Kemična in farmacevtska industrija sta si v Nemčiji v prvi polovici leta 2021 hitro opomogli po upadu v letu 2020, a se je rast v Q3 2021 spet nekoliko upočasnila. Ozka grla v dobavnih verigah in logistiki ter visoke cene električne energije in plina so zavirale proizvodnjo v kemični industriji, ki se je v tem četrtletju nekoliko zmanjšala. Upad so zabeležila vsa področja razen petrokemije.

Po drugi strani pa je industriji delno uspelo prenesti strmo naraščanje cen kemikalij na kupce. Poleg tega so kupci v industriji, predvsem tisti iz tujine, naročali več kemičnih izdelkov, da bi si naredili zalogo in s tem preprečili pomanjkanje materialov v proizvodnji.
 
Farmacevtska industrija, ki jo spodbuja povpraševanje po cepivih proti korona virusu, se je ponovno izkazala za močan steber industrije. V Q3 2021 se je zato prodaja v nemški kemični in farmacevtski industriji medletno povečala za dobrih 26 % na 55,3 mlrd EUR. V primerjavi z Q2 2021 je to pomenilo povečanje za 6,3 %.
 
Pomanjkanje materialov in visoki stroški energije bodo po mnenju Christiana Kullmanna, predsednika nemškega združenja kemične industrije (VCI), prisotni še dolgo časa, kar obremenjuje tako kemično industrijo kot celotno gospodarstvo.
 

Viri: Factiva, Mitteldeutsche Zeitung, Focus

Več informacij o globalnih trendih na področju kemije in farmacije