Reliable Robotics je zaključilo avtonomne testne polete letala C172 v ameriškem zračnem prostoru

ponedeljek, 31. avgust 2020

Reliable Robotics, start-up podjetje bivših programskih inženirjev podjetij SpaceX in Tesla, je uspešno prestalo prve testne polete avtonomnega potniškega letala Cessna 172 Skyhawk (C172) v zračnem prostoru ZDA.Med prvim letom se je brezpilotno letalo C172 samodejno popeljalo po vzletni stezi, vzletelo in pristalo, medtem ko ga je pilot preko uporabniškega vmesnika upravljal na daljavo. Prvič v zgodovini je zasebno financirano podjetje z brezpilotnim potniškim letalom uspešno izvedlo testni polet nad naseljenimi regijami.

Soustanovitelj in izvršni direktor start-upa Reliable Robotics Robert Rose je dejal: "V prvem delu našega programa testiranja letal smo bili osredotočeni na C172. Najprej smo v simulaciji temeljito preizkusili vse vidike našega sistema in izvedli stroge varnostne preglede, šele nato smo začeli z upravljanjem letala brez pilota. Zdaj smo ponosni, da lahko končno predstavimo naše delo. S pomočjo napredne avtomatizacije za letalstvo želimo zagotoviti večjo varnost, zanesljivost in udobje za letalske prevoznike tovora in sčasoma tudi za potnike."

Reliable Robotics je z izvajanjem programa C172 pričel januarja 2018. Popolnoma avtomatizirano gate-to-gate operacijo so izvedli že istega leta. Avtonomna platforma je vgrajena v 1,2 tone težko letalo C172.

Septembra 2019 je podjetje zaključilo z obsežno analizo in testiranjem varnostnega sistema pred testnim letom brez posadke.

Reliable Robotics je specializirano za oblikovanje in izdelavo avtonomne platforme, ki jo je mogoče uporabiti za katerokoli letalo s fiksnimi krili. Podjetje je pred kratkim predstavilo popolnoma avtomatizirano pristajanje na daljavo Cessna 208 Caravan (C208), ki lahko prevaža do 14 potnikov. Podjetje želi to tehnologijo v sodelovanju z ameriško zvezno upravo za letalstvo (US Federal Aviation Administration) lansirati na trg.

Maja 2020 je proizvajalec električnih letalskih motorjev magniX in podjetje za testiranje, inženiring in certificiranje vesoljskih tehnologij AeroTEC izvedel prvi let popolnoma električnega letala Cessna Grand Caravan 208B.

Vir: MarketLine News

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike