Republika Južna Afrika se sooča z rekordno visokimi cenami pšenice

torek, 02. junij 2020


Cena pšenice v Republiki Južni Afriki je letos aprila dosegla rekordno visoko ceno - 300 USD na tono. Pšenica je drugo najpomembnejše žito v Republiki Južni Afriki glede na porabo, zato vsaka večja sprememba cene poveča stroške osnovnih prehrambnih izdelkov v državi.

Republika Južna Afrika je neto uvoznica pšenice, zato na lokalne cene pšenice vplivajo gibanja mednarodnih cen pšenice, moč tečaja južnoafriškega randa ter nihanja stroškov prevoza.

Tečaj južnoafriškega randa se je od januarja 2020 znižal za 25 % v primerjavi z ameriškim dolarjem. K padcu vrednosti lokalne valute sta največ prispevala vpliv pandemije in znižanje bonitetne ocene Republike Južne Afrike s strani Moodys.

Zaradi negotovosti glede vpliva COVIDa19 na svetovno gospodarstvo se vrednosti valut v nastajajočih se trgih znižujejo, prednost pa imajo stabilne in manj tvegane valute.


Zaradi postopnega upada zasajenih površin je proizvodnja pšenice v Republiki Južni Afriki upadla za skoraj 50 % na manj kot 2 mio ton na leto. Pridelek pšenice v obdobju 2019–2020 je znašal 1,5 mio ton, kar je tretji najnižji pridelek od deregulacije leta 1997. Medtem se je lokalno povpraševanje po pšenici v zadnjih 25 letih povečalo za 50 % na več kot 3 mio ton letno.


Republika Južna Afrika bo morala v obdobju 2019-2020 uvoziti približno 2 mio ton pšenice, kar predstavlja več kot polovico lokalnega povpraševanja. V prvih sedmih mesecih tega leta je Republika Južna Afrika že uvozila 1,1 mio ton pšenice ali 80 % več kot v enakem obdobju lani. Lokalni pridelovalci bodo v obdobju 2020–2021 posadili 495.000 ha pšenice, kar je 8 % manj na medletnem nivoju. S povprečnim donosom bo proizvodnja dosegla približno 1,6 mio ton. Poraba naj bi v tem obdobju dosegla 3,4 mio ton.

Še vedno je prezgodaj napovedovati natančen vpliv pandemije korona virusa na južnoafriško gospodarstvo. Po napovedih EIU naj bi se BDP v letu 2020 v Republiki Južni Afriki zmanjšal za -4 %, nekateri lokalni ekonomisti pa ocenjujejo, da bi se lahko gospodarstvo zmanjšalo celo za -10 %.

Po ocenah Ministrstva za kmetijstvo ZDA (USDA) bo Republika Južna Afrika v letih 2020–2021 morala znova uvoziti približno 2 mio ton pšenice. Tečaj južnoafriškega randa bo v tem obdobju še ostal pod pritiskom zaradi negotovosti glede globalne recesije in znižanja bonitetne ocene Moodysa. To pomeni, da bodo naslednje leto lokalne cene pšenice ostale relativno visoke, kar bo negativno vplivalo na cene kruha in pšenične moke ter povečalo izdatke za južnoafriške potrošnike za osnovne prehrambne izdelke.

Viri: Factiva; The Monitor, Dikgang Publishing Company

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije