Republika Srbska bo v BiH ustanovila farmacevtsko podjetje

četrtek, 07. oktober 2021

Predsednik vlade Republike Srbske, Radovan Višković je razkril, da namerava vlada Republike Srbske v BiH ustanoviti farmacevtsko podjetje, ki bo v 100 % državni lasti. Resorno ministrstvo že pripravlja dokumentacijo za registracijo farmacevtskega podjetja, poročajo lokalni mediji.

Cilj ustanovitve novega podjetja je boj proti farmacevtskim lobijem. Z ustanovitvijo državnega farmacevtskega podjetja se nameravajo izogniti poslovanju s farmacevtskimi družbami in državljanom zagotoviti zdravila po nizkih cenah. Višković farmacevtskim podjetjem očita, da zdravila v Bosni in Hercegovini prodajajo po višjih cenah kot na drugih trgih.

Višković se je pred kratkim v Sankt Peterburgu srečal s predstavniki ruske družbe za biofarmacijo Biocad, ki se namerava uveljaviti na bosanskem trgu. Po besedah Viškovića Agencija BiH za zdravila in medicinske pripomočke nasprotuje vstopu zdravil ruske družbe Biocad na trg BiH zaradi domnevne neučinkovitosti in ugodnih cen njihovih izdelkov.

Eden od razlogov, da je BiH pri cenah farmacevtskih izdelkov v slabšem položaju, je ta, da je na že tako majhnem trgu, ki ima približno 3,3 mio prebivalcev, toliko različnih vlad in ponudnikov zdravstvenih storitev. To pa pomeni, da je težko doseči ekonomijo obsega.

Pojavilo se je nekaj podrobnosti o načrtu vlade Republike Srbske za ustanovitev državnega farmacevtskega podjetja, a še ni jasno, ali nameravajo ustanoviti podjetje, ki se bo ukvarjalo samo s proizvodnjo ali tudi z uvozom in distribucijo. Vsekakor je potencialna vključitev Biocada zelo pomembna, saj Biocad izdeluje podobna biološka zdravila, kot naj bi jih začeli proizvajati tudi v novem farmacevtskem podjetju Republike Srbske. Viškovićeva kritika zoper nasprotovanje odobritvi zdravil Biocad v BiH poudarja še eno pomembno razdelitev v državi. Republika Srbska je tradicionalno povezana s Srbijo in Rusijo, medtem ko Federacija BiH podpira bližje in hitrejše povezovanje z Evropsko unijo in zahodnimi strukturami oblasti.

 
Predsednik vlade Republike Srbske, Zoran Višković (vir: Vlada Republike Srbske)


Viri: Factiva, IHS Global Insight Daily Analysis, SeeNews

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije