Rusija bo 12. avgusta 2020 registrirala prvo cepivo proti Covid-19 na svetu

torek, 11. avgust 2020
Rusko Ministrstvo za zdravje je 9. avgusta 2020 potrdilo, da so bili sprejeti dogovori o registraciji prvega cepiva proti Covid-19. Oleg Gridnev, namestnik ruskega zdravstvenega ministra je za medije povedal, da bo cepivo, ki ga je razvil center Gamaleya, registrirano 12. avgusta 2020.

Trenutno poteka še zadnja, tretja faza testiranj. Najprej nameravajo cepili rizične skupine, kot so zdravniško osebje, učitelji in starejša populacija. Množična proizvodnja cepiva in s tem množično cepljenje se bosta začela oktobra 2020, vse stroške bo krila država.

Letos aprila je predsednik Vladimir Putin državnim uradnikom naročil, naj skrajšajo čas kliničnih preskušanj za različna zdravila, vključno z morebitnimi cepivi proti korona virusu.

Znanstveniki po svetu opozarjajo, da ima takšna naglica pri registraciji cepiva, še preden so končana vsa testiranja, lahko škodljive učinke. Tudi Svetovna zdravstvena organizacija je dejala, da bi morali vsi razvijalci cepiva pred registracijo opraviti vse faze testiranja.

Cepivo, ki sta ga v Rusiji skupaj razvila raziskovalni inštitut Gamaleya in rusko obrambno ministrstvo, uporablja nežive delce, ustvarjene na osnovi adeno-virusa. Aleander Gintsburg, direktor Nacionalnega raziskovalnega centra Gamaleya, meni, da ni pomislekov, da bi cepivo potencialno lahko škodovalo človekovemu zdravju. Delci in predmeti, ki se lahko reproducirajo po svoje, so tisti, ki veljajo za žive. Zadevni delci se ne morejo množiti.

Za rusko cepivo so že izrazile zanimanje Brazilija, Indija in druge države.Viri: Factiva, News Central Asia, CE Noticias Financieras, EpressPharma and LiveMint
 
Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije