Rusija je prejela naročila za dobavo 1,2 mlrd odmerkov cepiva in že sklenila prve pogodbe

torek, 22. september 2020

Rusija je sklenila predhodne dogovore o prodaji cepiva proti Covid-19 z več kot 10 državami v Aziji, Južni Ameriki in na Bližnjem vzhodu, med njimi z Brazilijo, Mehiko, Savdsko Arabijo in Indijo. Do sedaj so prejeli naročila za skupno 1,2 mlrd odmerkov. Cepiva bodo izdelana v tujini, od tam pa jih bodo že novembra distribuirali po vsem svetu. Pred distribucijo pa bodo cepivo morali odobriti lokalni regulatorji.

Cepivo, ki so ga poimenovali Sputnik V, so ruske oblasti odobrile v začetku prejšnjega meseca, kljub številnim dvomom zahodnih držav glede hitrosti samega postopka. Ruski raziskovalci so pred odobritvijo cepiva opravili le majhno število testov, zgolj na 76 prostovoljcih. Podatki iz teh zgodnjih preskušanj so pokazali, da je cepivo varno za uporabo in povzroči ustrezen imunski odziv, vendar strokovnjaki opozarjajo, da so za potrditev učinkovitosti cepiva potrebna obsežna preskušanja. Rusija je konec avgusta začela s testiranjem na 40.000 prostovoljcih.

V Rusiji nameravajo do konca tega leta množično cepiti rusko prebivalstvo. Kitajska je medtem tudi že vbrizgala lastno eksperimentalno cepivo več 100.000 prebivalcem.

Številni strokovnjaki so izrazili zaskrbljenost zaradi hitenja pri uporabi cepiv, kjer testiranje še ni popolnoma dokončano, saj bi lahko razširjena uporaba neučinkovitega cepiva privedla do ponovnega širjenja korona virusa. ZDA verjetno ne bodo uporabile ruskega ali kitajskega cepiva prav zaradi dvomov o pravilnostih postopkov testiranja.

Kampanja Moskve, da bi omogočila dostop do cepiva tudi drugim državam, kaže na cilj predsednika Vladimirja Putina, da postane Rusija glavni akter v svetovni tekmi za dobavo varnega cepiva proti Covid-19. Nekateri analitiki celo pravijo, da bi Moskva sčasoma lahko cepivo uporabila kot mehko orožje, s katerim bi države potegnila v svojo orbito.

Poleg številnih odmerkov cepiva za druge države, namerava Rusija do konca leta 2020 izdelati tudi 30 mio odmerkov cepiva Sputnik V za domače prebivalstvo. Virus je državo močno prizadel, saj so zabeležili več kot 1 mio primerov okužbe, kar Rusijo uvršča na četrto mesto držav glede na število okuženih.

»Rusija je sklenila predhodne dogovore o prodaji cepiva z več kot 10 državami«, je povedal Kirill Dmitriev, vodja ruskega državnega sklada za neposredne naložbe (RDIF), ki je vodil prizadevanja za razvoj cepiva. Da bi zadostila povpraševanju, Rusija tehnologijo prenaša v proizvodna središča v Indiji, Braziliji in Južni Koreji, od koder bodo cepivo distribuirali. Po predhodnih dogovorih naj bi Indija prejela 100 mio odmerkov, država Bahia v Braziliji pa 50 mio, je dejal RDIF. Ruski uradniki še niso razkrili števila odmerkov, ki jih bodo prejele druge države.

RDIF je povedal, da je Rusija v različnih fazah pogovorov o dostopu do cepiva še z več kot 20 državami. Številne države so zainteresirane za različne oblike sodelovanja, ki vključujejo skupen razvoj cepiv, klinična preskušanja, nabavo, domačo proizvodnjo na njihovem ozemlju in humanitarno pomoč. Rusija je že napovedala dogovore o izvajanju kliničnih testov cepiva z Združenimi arabskimi emirati, Egiptom ter sosednjo Belorusijo.

Prejšnji teden je mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard dejal, da jih rusko cepivo zanima in da želi Mehika sodelovati v obsežnem testiranju cepiva s 500 do 1000 prostovoljci. 
ZDA, Evropska unija, Japonska in Združeno kraljestvo so se dogovorile, da bodo od zahodnih proizvajalcev zdravil kupile vsaj 3,7 mlrd odmerkov cepiva proti korona virusu. 
Države v razvoju imajo nekaj proizvodnih zmogljivosti, vendar bodo morale sodelovati s farmacevtsko industrijo v bogatejših državah, da bi lahko izdelale cepiva. Zaradi tega obstaja po ruskem cepivu veliko povpraševanje prav iz držav v razvoju. 
Filipinski predsednik Rodrigo Duterte je dejal, da bo njegova država, ki je zabeležila več kot 280.000 primerov okužb z virusom, dala prednost nakupu cepiv iz Rusije in Kitajske, saj so po njegovem mnenju zahodni proizvajalci cepiv osredotočeni predvsem na zaslužek. 
Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je predlagal, da bi kandidatom na prihodnjih volitvah dali rusko cepivo, da bodo lahko varno vodili volilne kampanje.

G. Dmitriev iz RDIF je dejal, da si sklad želi le povrniti svojo naložbo v cepivo in ne želi ustvarjati dobička. RDIF je v proizvodnjo cepiva v Rusiji vložil 4 mlrd RUB, kar je približno 52,8 mio USD.

Rusija še ni razkrila, kolikšna bo cena cepiva. Državni mediji medtem citirajo strokovnjake, ki pravijo, da mora biti izvozna cena cepiva z dvema odmerkoma vsaj 10 USD. V ZDA se cene cepiva gibljejo od 4 do 37 USD na odmerek.

Rusija se pri cepivu sooča s konkurenco Kitajske, ki je obljubila, da bo morebitno uspešno cepivo delila tudi z drugimi državami, vključno s Filipini, Indonezijo in Brazilijo. Kitajski proizvajalec zdravil Sinovac Biotech Ltd. je že napovedal, da bo Bangladešu zagotovil 100.000 brezplačnih odmerkov cepiva.

Ruski uradniki, ki zatrjujejo, da je njihovo cepivo varnejše in učinkovitejše od tistih, ki jih razvijajo na Zahodu, trdijo, da ne tekmujejo za doseganje geopolitičnih točk, ampak si preprosto prizadevajo za zadostitev naraščajočega povpraševanja. "Ruska stran, ki ponuja cepivo, to počne popolnoma odkrito, brez kakršnih koli preferenc ali omejitev in brez kakršnih koli političnih ali gospodarskih povezav," je prejšnji teden za državno televizijo dejal Vladimir Čižov, ruski veleposlanik v EU.

Viri: Factiva, The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju farmacije in biotehnologije