Rusija odpira več posebnih ekonomskih con

torek, 25. oktober 2022
 

V Rusiji deluje 45 posebnih ekonomskih con, ki so privabile že 993 vlagateljev

Rusija, na katero močno pritiskajo sankcije in se sooča z odhodom zahodnih podjetij s trga, je napovedala ustanovitev treh novih posebnih ekonomskih con. Nahajale se bodo v južnem, osrednjem in sibirskem zveznem okrožju, ciljajo pa na iranske, kitajske in indijske vlagatelje.
Rusko ministrstvo za gospodarstvo pričakuje, da bodo cone s svojimi simboličnimi davčnimi stopnjami pritegnile 197 mlrd RUB (3,2 mlrd USD) naložb v industrijsko proizvodnjo, v kemično industrijo, v predelavo plina in v kmetijstvo.

V zadnjih 2 letih je bilo ustanovljenih 15 od skupno 45 ruskih posebnih ekonomskih con, medtem ko je bilo v prvi polovici leta 2022 v te cone registriranih 77 novih rezidenčnih podjetij. 26 posebnih ekonomskih con je industrijskih in proizvodnih, 7 tehničnih in inovativnih, 10 turističnih in rekreacijskih ter 2 pristaniški. Te cone so že privabile 993 vlagateljev, od tega več kot 140 tujih vlagateljev iz 42 držav.
 

Posebne ekonomske cone

Prosto pristanišče Vladivostok ponuja 5 % davek na dobiček v prvih 5 letih poslovanja in 12 % davek v naslednjih 5 letih (običajna davčna stopnja v državi je 20 %), oprostitve davka na zemljišča in nepremičnine, znižano plačilo socialnega zavarovanja in uvoz brez carin. Vladivostok je glavna končna postaja trans-sibirske železnice in je dobro povezan s Kitajsko, Japonsko in Korejo.

Sovetskaya Gavan je pristanišče na Daljnem vzhodu Rusije v Habarovskem okraju, ki se odpira na Japonsko morje. Prosta ekonomska cona je namenjena logistični industriji, predvsem v ladijskem prometu.

Posebna ekonomska cona Irkutsk gate Baikal pokriva 757 hektarjev in ponuja posebne spodbude za vlagatelje v regionalno turistično industrijo. Zagotavlja skoraj ničelne pravice do uporabe zemljišč, poleg 0 % davka na zemljišča in nepremičnine.

Cona Tomsk Industrial je povezana s trans-sibirsko železnico. Severno območje cone je namenjeno petrokemični ter kemični industriji, južni del pa je namenjen privabljanju visokotehnoloških industrij.

Sverdlovsk Titanium Valley v Uralski regiji Rusije se ukvarja predvsem z metalurško industrijo, vključno s proizvodnjo titana, ter sorodnimi panogami, ki zahtevajo uporabo visokotehnoloških kovin, kot so letalstvo, medicinska oprema, inženiring.

SEZ Alaaluga se nahaja v Tatarstanu in je specializirana za industrijske in proizvodne storitve na 20 km² velikem območju v Inovativnem teritorialnem proizvodnem grozdu Kama. Cona je povezana z avtocesto M7, enotnim globoko-morskim ruskim rečnim omrežjem in regionalnim železniškim omrežjem, kar omogoča dostop do trga do večjega dela srednje in južne Rusije.

Cona Samara Togliatti predstavlja prehod v regijo Volga v Rusiji in je s cestno, železniško in plovno reko povezana z osrčjem Rusije in večino večjih mest. Cona je specializirana za proizvodnjo strojev (za vesoljske, avtomobilske in druge stroje), za predelavo hrane in izdelke lahke industrije.

Cona Innopolis se nahaja blizu Kazana v Tatarstanu in je tehnološki park, katerega cilj je postati IT središče Rusije. Cona pokriva 1.200 ha. V njej je prva ruska IT univerza.


Astrakhan Lotos bazira na Kaspijskem morju in je povezan z evrazijskim kopenskim mostom in pristanišči iz Kazahstana, kot je Aktau. Zagotavlja predelavo nafte in plina, druge obrate za predelavo kemikalij in surovin, ladjedelništvo in druge inženirske zmogljivosti.

Ulyanovsk leži ob reki Volgi in ima pristaniško infrastrukturo za globokomorsko plovbo. Je veliko, raznoliko industrijsko središče za letalsko in avtomobilsko industrijo ter je v resnici industrijski grozd, ki vključuje vse elemente proizvodnje na teh področjih. Obsega 426 ha.

Lipetsk na reki Don zagotavlja globokomorske navigacijske zmogljivosti v osrčje Rusije. Leži južno od Moskve in je neposredno povezana z železnico. Glavne industrijske panoge te cone vključujejo črno metalurgijo, stroje, obdelavo kovin, obdelovalne stroje, motorje, kemikalije, hrano in oblačila.

Tula leži južno od Moskve in je neposredno povezana z železnico. Ima tudi dostop do plovne reke Upa. 

Uzlovaja poleg proizvodnje hrane ponuja zmogljivosti za metalurgijo, stroje in kovine z visokim deležem vojaško-industrijskega kompleksa.

Dubna ima sedež v bližini Moskve in je povezana z glavno prometno infrastrukturo v državi. To je visokotehnološko znanstveno območje, kjer se ukvarjajo s temeljnimi in uporabnimi znanostmi, medicinsko opremo in komunikacijami.

Moskva Istok je tehnološko in razvojno območje, ki se osredotoča na mikrovalovno elektroniko, lasersko inženirstvo in načrtovanje kompleksnih sistemov. Ima dva raziskovalna inštituta, Rusko akademijo znanosti in Inštitut za radiotehniko.

Moskovski Stupino Quadrat pokriva več kot 1.000 ha industrijskih zemljišč in je specializirana za industrijski in tehnološki razvoj v številnih panogah.

Moscow Technopolis se nahaja na območju Zelenograda v Moskvi, pokriva 207 ha in se ukvarja z naložbami v visokotehnološke industrije, vključno z mikroelektroniko, biotehnologijo, robotiko, medicinskimi napravami in energetsko učinkovitostjo.

Murmansk je v pristanišču blizu meje z Norveško in Finsko. To je največje pristanišče v Arktičnem oceanu. Cona se ukvarja z logistiko v ladijski industriji, nudi pa tudi podporo ribiški in predelovalni industriji.

Tver Zavidovo se nahaja severozahodno od Moskve ob sotočju rek Volge in Cerce, kar ji omogoča dostop do plovne poti. Najpomembnejše industrije Tverja so tirna vozila, bagri in proizvodnja stekla, z Moskvo in Sankt Peterburgom pa je ta cona, ki obsega 380 ha, povezana s cesto in železnico. 

Kaluga leži 150 km jugozahodno od Moskve in je pomembno središče ruske avtomobilske industrije, kjer več tujih podjetij odpira montažne obrate, vključno z Volvom in Peugeotom. Tu so pred uvedbo zahodnih sankcij proizvajali tako avtomobile kot tovornjake za ruski in vzhodnoevropski trg.

Pskov Moglino je blizu meje z Estonijo in neposredno povezana z Moskvo prek železnice, ceste in reke. Ima večstoletno trgovsko zgodovino, danes pa je center za avtomobilsko industrijo, poleg proizvodnje električne opreme za avtomobile, tovornjake, avtobuse in traktorje (releji, stikala, varovalke, elektronski izdelki). Obsega 215 ha.

Cona Zelenograd je dom Nacionalne raziskovalne univerze za elektronsko tehnologijo (MIET) in velik ruski center za integrirana vezja.

Cona St. Petersburg je na Baltskem morju in omogoča ladijski dostop do EU. Razdeljena je na različne odseke, pri čemer je območje Noydorf inženirska in IT cona, medtem ko je cona Novoolovskaya prav tako inženirska in eksperimentalna industrijska baza.

Kaliningrad je ruska enklava s posebno ekonomsko cono na obali Baltskega morja in obkrožena z Evropsko unijo.
 

Viri: Factiva, PortSEurope

 

Preberite še:

Globalni trendi na področju transporta in logistike
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: